Energiske Staut på scenen i Oppdal kulturhus lørdag kveld.
Energiske Staut på scenen i Oppdal kulturhus lørdag kveld.Bilde 1 av 4
Staut-vokalist Gaute Lein Ausrød.
Staut-vokalist Gaute Lein Ausrød.Bilde 2 av 4
Staut byr på mye energi.
Staut byr på mye energi.Bilde 3 av 4
Vokalist og frontfigur Gaute Lein Ausrød får publikum med på allsang.
Vokalist og frontfigur Gaute Lein Ausrød får publikum med på allsang.Bilde 4 av 4

Staut leverte i storstua:

Dynamittgubber fra Valdres

Syv energiske karer satte fyr på publikum i storstua i Oppdal lørdag kveld.

I underkant av 300 billetter ble solgt til kveldens Staut-konsert i storstua i kulturhuset, like mange som under fjorårets konsert ved turisthotelet. Lørdag kveld var amfiet ryddet, og det var godt om plassen. Da bandet spilte i Oppdal første gang under Åmotsdalsfestivalen for fem år siden var det for 700 tilhørere.

Det var et opplagt band som entret scenen og vokalist Gaute Lein Ausrød ønsket trofaste fans velkommen til «hjemmealene-fest».

Energien Staut er blitt så kjent for er skrudd på allerede fra første låt og allsangen blir eksplosiv når Slepp me inn runger i høytalerne, låta fra 2011 som for alvor gjorde bandet kjent. Og med en så sprudlende forsanger som Gaute Lein Ausrød er det vanskelig å ikke la seg rive med. Allsangfaktoren er stor gjennom konserten, det forholdsvis unge publikummet kjenner låtene fra bandets seks innspillinger.

Staut består av dyktige musikere, som får skinne litt i tur og orden og vi nevner særlig Asle Tronrud, en spirituell felevirtous som er sentral på flere låter, og Dag Arve Sandnes som drar på med tunge gitarriff, som i låta Kjære voldsmann, for å underbygge et dystert tema:

Ta de’ eitt minutt å’ tenk på ko du gjorde
då du snudde fleire liv ei anna lei
Æ nok fåfengt å førtelja ko du borde
Gjekk vel mykjy bere om du kjende ordet nei…

En dramatisk, refsende og direkte tekst. Karakteristisk for hvordan Staut setter ord på livet. Det er ekte og troverdig, og samtidig nydelig formidlet på rotekte dialekt og alltid med fengende refreng. Dette står stødig, det er ikke til å rocke.

Likevel er det mest fest, moro og glimt i øyet i tekstene. Bandet koser seg på scenen, med smil, latter og spilleglede, noe som smitter over på publikum. De er lett å like disse energibuntene, eller skal vi kalle dem dynamittgubbene fra Valdres?

Anmeldelsen er basert på den første timen av konserten.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments