MDGs Tor Olav Naalsund (f.v) og Arne Rønning kan koste på seg et smil etter at de nå får bedre uttelling i hovedutvalgene etter høstens valg. Også Høyres Ketil Jacobsen (t.h) er trolig fornøyd etter at han likevel ble valgt til leder i kontrollutvalget. Bildet er fra fredagens valgnemnd-møte.
MDGs Tor Olav Naalsund (f.v) og Arne Rønning kan koste på seg et smil etter at de nå får bedre uttelling i hovedutvalgene etter høstens valg. Også Høyres Ketil Jacobsen (t.h) er trolig fornøyd etter at han likevel ble valgt til leder i kontrollutvalget. Bildet er fra fredagens valgnemnd-møte.

MDG fornøyd med ny fordeling av verv:

Fikk ekstra utvalgsplass

Etter dagens rokade fikk Miljøpartiet De Grønne (MDG) endelig den uttellingen de mente partiet fortjente etter høstens lokalvalg

Etter rot med konstitueringen av kommunestyret forrige onsdag ble det gjennomført nye valg til formannskap, tre hovedutvalg og kontrollutvalget i tirsdagens ekstraordinære kommunestyremøte.

Resultatet ble blant annet at Miljøpartiet De Grønne fikk en ekstra hovedutvalgsplass ved at Tor Olav Naalsund blir fast medlem i utvalget for bygg- og arealplansaker.

–  Vi er fornøyde med at vi har fått en ekstra utvalgsplass, sier Naalsund til OPP etter møtet.

Fra før sitter partifelle Arne Rønning i utvalget for helse, miljø og oppvekst, etter enighet med flertallsalliansen, og den plassen beholder han.

–  Nå speiler sammensetningen av utvalgene kommunestyret på en bedre måte, mener Naalsund.

I lokalvalget suste MDG for første gang inn i kommunestyret med to representanter etter et historisk valg der partiet fikk 7,3 prosent oppslutning i Oppdal.

– Vi har hele tiden ment at vi ikke fikk god nok uttelling for det brakvalget vi gjorde, et av de beste i en bygdekommune, sa Naalsund i valgnemnda sist fredag.

Under konstitueringen sist onsdag oppstod det et misforhold mellom de faktiske stemmetallene og protokollen etter fordelingen av de ulike vervene. Da MDG syntes de fikk for få utvalgsplasser i samarbeid med Ap og Høyre, valgte partiet å stemme konsekvent sammen med alliansen og ble en maktblokk på 18 stemmer. Dersom dette stemmetallet ble lagt til grunn i fordelingen av verv, ville Høyre mistet sine plasser i utvalgene etter forholdstallsmetoden som benyttes.

Målet med dagens nyvalg var å rette opp dette misforholdet. MDG, Høyre og Ap jobbet seg frem til en enighet gjennom helga og la frem felles lister i dagens møte.

Kort oppsummert har de tre partiene blitt enige om dette:

  • Tor Olav Naalsund (MDG) får plass i utvalg for bygg- og arealplansaker. Høyre flytter ned Olav Martin Mellemsæter til varaplass. Mellemsæter blir også fast medlem og nestleder i utvalg for helse, miljø og oppvekst
  • Eli Dahle (H) flyttes fra utvalg for helse, miljø og oppvekst der hun var tildelt nestledervervet, til utvalg for kultur, friluftsliv og frivillighet. Partikollega Tomas Rosset går fra fast plass til vara i sistnevnte utvalg.
  • Ketil Jacobsen (H) blir likevel leder i kontrollutvalget etter at forslaget ble nedstemt i forrige uke. Da ble Aps Torbjørn Mikkelsen valgt til leder. Han er nå flyttet til varaplass, men partiet i har i stedet fått inn Jenny Bjørkås som fast medlem.

– Ingen må si at vi ikke har vært rause, kommenterer Tor Snøve (Ap), som håper alle partiene nå er fornøyde med utfallet.

– Jeg føler at vi ga bort mest, blant annet lederen i kontrollutvalget og flere varaplasser, mens Høyre ga bort sitt medlem i bygningsrådet, sier Snøve, som mener grepene som ble tatt var viktige:

–  Det vi kan få tilbake er en oppegående opposisjon, og det har vi behov for de neste fire årene.

Ingvill Dalseg (H) kommenterer endringene slik:

– Alle har gitt litt og fått litt. Vi har flyttet på noen av våre representanter og har opprettholdt kjønnsbalansen. Så fikk vi lederen i kontrollutvalget. Det var viktig for oss, sier Dalseg, som mener prosessen har vært god.

Sammensetningen av formannskapet er uendret etter dagens avtalevalg, men her er det varslet en mindretallsanke fra deler av alliansen. Ingvild Vikan var ikke fornøyd med klargjøringen fra kommunedirektøren om kommunestyret har lov til å bekrefte forrige ukes valg gjennom avtalevalg, slik det ble gjort i dagens møte.

Slik er sammensetningen av hovedutvalgene:

Formannskapet:

Avtalevalg mellom alle partiene:

Geir Arild Espnes (Sp), Ola Husa Risan (Sp), Ingrid Grøtte Johansson (Sp), Elisabet Hals (V), Alf Morten Olsen (KrF), Tor Snøve (Ap) og Ingvill Dalseg.

Varamedlemmer: Ingvild Vikan (SV), Kari Toftaker (Sp), Håkon Nordseth (V), Eirin Heggvold (Ap), Rune Myrhaug (Ap), Magni Øverås (Ap), Olav Martin Mellemsæter (H), Eli Dahle (H), Thorvald Storli (H)

Utvalg for bygg- og arealplansaker

Fellesliste fra alliansen:

Odd Arne Hoel (Sp), leder, Hilde Rislien (Sp), John Bjørndal-Volden (Sp), Haakon Nordseth (V), Heidi Pawlik Carlson (KrF)

Varamedlemmer: Carl Bjurstedt (SV), Eivind Risan (Sp), Hans Bøe (V)

Fellesliste Ap, Høyre og MDG:

Eirin Heggvold (Ap), nestleder og Tor Olav Naalsund (MDG)

Varamedlemmer: Arnstein Granlund (Ap), Olav Martin Mellemsæter (H), Synnøve Stølen (Ap), Siri Dyveke Hoel (H)

Utvalg for kultur, idrett, friluftsliv og frivillighet:

Fellesliste fra alliansen:

Tore Aasheim (SV), leder, Arne Braut (Sp), nestleder, Mari Ishol Giskeødegård (Sp), Linda Mai Weiseth (Sp), Iver Vammervold (V)

Varamedlemmer: Olav Skjøtskift (Sp), Inge Moene (KrF), Tobias Ørstad (V)

Fellesliste fra Ap, Høyre og MDG:

Rune Morten Myrhaug (Ap) og Eli Dahle (H)

Varamedlemmer: Vebard Skjørstad (Ap), Tomas Rosset (Ap), Hanne Torve (Ap)

Utvalg for helse, miljø og oppvekst

Fellesliste fra alliansen:

Else Morken (KrF), leder, John Torve (Sp), Olav Skjøtskift (Sp), Ingrid Husdal Dørum (V), Arne Rønning (MDG)

Varamedlemmer: Arne Opdahl (SV), Tom Kristoffer Olsen (KrF), Eira Vammervold (V)

Fellesliste fra Ap og Høyre:

Olav Martin Mellemsæter (H), nestleder og Magni Øverås (Ap)

Varamedlemmer: Hanne Torve (Ap), Tomas Rosset (H), Paul A. Nøstberg (Ap), Anne Sjølie Stenløkk (H)

Kontrollutvalget

Fellesliste fra alliansen:

Håvard Kili Gravaune (Sp), nestleder, Ola Tor Vagnildhaug (KrF), Inger Lise Toftaker (V)

Varamedlemmer: Bjørg Marit Sæteren (Sp), Magnus Grøtan Heggstad (Sp), Liv Ulvund Bjørgum (SV)

Fellesliste fra Ap, Høyre og MDG:

Ketil Jacobsen (H), leder, og Jenny Bjørkås (Ap)

Varamedlemmer: Torbjørn Mikkelsen (Ap), Erik Skjøtskift (H), Mari Rui Heiniger (MDG) og Lisbeth Mellemsæter (H)

4 Comments
eldste
nyeste mest reagert på
Inline Feedbacks
View all comments
Odd Nyberg
Odd Nyberg
7 måneder siden

Anbefaler ALLE om å lese litt i Nettavisen – hvordan MDG styrer i Oslo…

Terje Hansen
Terje Hansen
7 måneder siden

La oss for guds skyld håpe mdg Oppdal er noe annet enn mdg Oslo. Men etter å ha lest utspillene til mdg avd Oppdal går det ikke an å være sikker på at galskapen i Oslo ikke har smitta over fjellet og hit. Det er klima, klima opp og ned i mente som om det er det eneste som teller idag. Norge ligger milevis foran stort sett alle andre land, men det skulle en ikke tro når en hører på mdg. Vi har 9 år igjen etc til undergangen, vi må gjøre noe nå etc. Bare tull selvsagt.

Per Bjarne Løvsletten
Per Bjarne Løvsletten
7 måneder siden

Godt å se det alt er etablert sterke fagmiljø for miljø- og klimaforskning i kommentarfeltene i Oppdal og.

Kurt Guldvik
Kurt Guldvik
7 måneder siden

En ting er at det etablert sterke bånd til fagmiljø for miljø- og klimaforskning i kommentarfeltene i Oppdal .
Mer betryggende er det at man har folk som har tatt på seg oppgaven med og overvåke kommentarfeltet . Og attpåtil uten argumenter. Det har vært savnet her til de grader.