Lars Petter Bartnes i Norges bondelag delte ut Kulturlandskapsprisen 2019 til Synnøve og Ola Bruholt.
Lars Petter Bartnes i Norges bondelag delte ut Kulturlandskapsprisen 2019 til Synnøve og Ola Bruholt.

Fikk Trøndelags kulturlandskapspris i dag:

Fikk kulturlandskapspris

Synnøve og Ola Bruholt som driver Svartdalssetra på Nerskogen ble mandag tildelt kulturlandskapsprisen 2019 for Trøndelag.

De to ble applaudert fram og hedret under Landbrukskonferansen på Stjørdal mandag. Paret ble plukket ut av fire nominerte av et eget fagråd som deler ut prisen som skal gå til noen som gjør en ekstra innsats for landbrukets kulturlandskap i Trøndelag.

De får prisen for deres vedlikehold og drift av Svartdalssetra i Minilldalen, som ligger i Rennebu kommune, like ved grensa til Oppdal.

Paret driver til daglig garden Hoel på Stamnan i Rennebu der de produserer 250 tonn med mjølk fra 30 kyr, i tillegg til ei foredlingskvote som de bruker på Svartdalssetra.  Men det er driften av setra som paret får kulturlandskapsprisen for.

I begrunnelsen for prisen heter det at paret har en glødende interesse for jordbruket, og at setra med sine store beiteområder er en viktig ressurs for gården.

Her lager paret rømme, smør og yoghurt, som blir solgt til besøkende og via butikken på Nerskogen. Hver lørdag i seterperioden har paret åpent for servering på setra, og i år var tusen personer innom i løpet av sommeren.

Paret får ros for å være gode verter som liker å formidle hva seterdrifta betyr, og somrene går også med til stadige ryddeprosjekt i den evige kampen mot at vier og bjørk ikke skal vinne kampen om beiteområdene.

Kulturlandskapsprisen er på 15.000 kroner.

Vennligst Logg inn for å kommentere