Rundt 40 personer deltok på tirsdagens vardebrenning mot vindkraft ved Stamnessætrin på Nerskogen.
Rundt 40 personer deltok på forrige ukes vardebrenning mot vindkraft ved Stamnessætrin på Nerskogen.

Lokal markering på Nerskogen:

Fyrte opp mot vindkraft

Vindkraftmotstanderne i Rennebu samlet seg rundt vardebålet på Nerskogen.

–  Jeg skvatt høyt da leg leste utkastet fra Norges vassdrags- og energidirektorat om utbygging av vindkraft, sier Karl Olav Mærk til Radio E6. Den lokale markeringen til Folkeaksjonen mot vindkraft fant sted ved Stamnessætrin på Nerskogen tirsdag kveld, på dagen 40 år etter at samene innledet sultestreik foran Stortinget mot den gigantiske Alta-utbyggingen.

Dette er også porten inn mot Ramsfjell og Barnas Naturverden, som sammen med Ilfjellet er utpekt som aktuelle områder for utbygging av vindkraft i Rennebu. Begge viktige reindriftsfjell.

– To seterdaler i Rennebu er allerede neddemt, og vi står her ved en av dem. Vi har ikke så mye uberørt natur igjen i denne kommunen, og det som skjer nå er en rasering av norsk natur uten sidestykke, er kraftsalven Karl Olav Mærk fyrer løs mens det spraker godt i varden som er tent.

Motstanden mot vindkraft er har vokst raskt i Rennebu etter at NVE i vår la frem sin nasjonale ramme for vindkraft på land. I alt 13 områder er aktuelle for utbygging. Derfor var det ikke vanskelig å tromme sammen vel 40 deltagere til markeringen. Både unge og godt voksne har møtt opp for å vise sin motstand mot utbygging i kommunen.

– Blir det ikke ren energi av vindkraften?

– Det eneste dette gir er penger i lomma på kraftselskap og utbyggere. Ingen har lagt frem et troverdig, helhetlig regnskap for satsingen. Dette går ikke i pluss, ved hjelp av tunge subsidier blir det utbygging og satsingen utgjør ikke et musepiss i havet når det kommer til å berge klima og miljø.

NVEs plan har utløst sterke protester, både i lokalbefolkning, blant naturvernere og friluftlivs-interessene. Det fører ikke til at vindkraftmotstanderne legger inn årene.

–  Nei, dette kan ikke bli noen sovepute for oss.

Heller ikke Merete Fossum i den lokale aksjonsgruppa anser at faren er over.

– Det har allerede vært sonderinger med grunneiere i Rennebu, så vi skal være årvåkne. Denne varden vises godt rundt oss, også på den andre siden av dalen, sier Fossum, som håper å nå frem med vindkraftmotstanden til de som tar de endelige beslutningene om å bygge ut i fjellheimen.

Mer om saken i morgendagens OPP!

Vennligst Logg inn for å kommentere