RUNDBALLIDE: Ida Heggvold, Haider Moen, Inga Helander og Tobias Hansen presenterte sin idé på stand.
RUNDBALLIDE: Ida Heggvold, Haider Moen, Inga Helander og Tobias Hansen presenterte sin idé på stand.Bilde 1 av 6
TOK KAKA: Denne gruppa som kalte seg Go local, hadde hentet nok ingredienser utgått på dato til å lage en kake.
TOK KAKA: Denne gruppa som kalte seg Go local, hadde hentet nok ingredienser utgått på dato til å lage en kake.Bilde 2 av 6
JURYEN: Ola Vollan, Sjur Vammervold, Solveig Svorkmo-Lundberg, Håvard Melhus, May-Britt Blikken og Ingrid Tjømøe Yttergren satt i juryen.
JURYEN: Ola Vollan, Sjur Vammervold, Solveig Svorkmo-Lundberg, Håvard Melhus, May-Britt Blikken og Ingrid Tjømøe Yttergren satt i juryen.Bilde 3 av 6
VANT: Juryleder Børge Dahle jobbet hardt med å trekke ut tiden, men fikk omsider utløst spenningen. Ida Heggvold, Tobias Hansen, Inga Helander og Haider Moen.
VANT: Juryleder Børge Dahle jobbet hardt med å trekke ut tiden, men fikk omsider utløst spenningen. Ida Heggvold, Tobias Hansen, Inga Helander og Haider Moen.Bilde 4 av 6
INNOVATIVE: Johan Herfjord, Julian Aakvik Romanov, Tone Sørhus og Magnus Løkken syntes det var gøy å stå på stand.
INNOVATIVE: Johan Herfjord, Julian Aakvik Romanov, Tone Sørhus og Magnus Løkken syntes det var gøy å stå på stand.Bilde 5 av 6
EGEN APP: «appinj» ble presentert av Espen og Sunniva Asphaug Myran, og deres gruppe.
EGEN APP: «appinj» ble presentert av Espen og Sunniva Asphaug Myran, og deres gruppe.Bilde 6 av 6

Rundballidé vant foran solcelleheis på innovasjonscamp:

Rundballidé vant innovasjonscamp

Den femte innovasjonscampen på Oppdal videregående skole viste ungdommens engasjement for klima og miljø.

Torsdag var elever fra første klasse ved OVS samlet for å presentere idéene de har kommet fram til de to første dagene av Innovasjonscamp.

Det er Brit Eide Fredriksen som er primus motor for Innovasjonscampen, og som holder i trådene. Hit kommer representanter fra Ungt entreprenøskap, studenter fra NTNU, krefter fra næringslivet og flere andre, i tillegg til at lokale sponsorer gir fine premier. Oppdalsbanken stilte med gavesjekker til både første og andreplassen, og det ble også kåret en Mot-vinner; den gruppa som viste de beste holdningene fikk Mot-bag med innhold.

– Det er veldig artig, og det har vært lærerikt, sier Johan Holum, en av elevene som deltok.

I år var campen i den nye idrettshallen, og til forskjell fra tidligere år, der gruppene har presentert prosjektene sine fra scenen, var det i år slik at publikum og jury fikk gå fra gruppe til gruppe for å høre presentasjonene.

Og det var flotte presentasjoner, utført av svært oppvakte og forberedte elever.

Under følger en kort liste over forslagene:

 • Power-heis

Med utgangspunkt i Hovden er det tenkt å utvikle en solcelle-heis, som delvis skal gå på solceller og delvis på strøm.

 • Rundballtrekk

– Et bærekraftig og gjenvinnbart rundballtrekk, som gruppa har fått bekreftet at kommunen kunne vært interessert i å støtte om det ble gjennomført.

– 400 rundballer er det et gårdsbruk her i Oppdal bruker årlig, det er 11.000 meter plast, forteller Ida Heggvold. Da har gruppa regnet ut at plasten surres på i 6-8 lag.

– Der det er ekstra fuktig, anbefales det å surre 15 lag, legger hun til. Det blir det mye plast av.

Gruppa vil utvikle gjenvinnbare trekk i thermoplast, som er uv-bestandig, og tilsatt en syre som gjør stoffet bevegelige. Rundballene skulle hatt glidelås, eller lokk, og stå på bein slik at de ikke ødelegger underlaget.

– Alle har sett rundballeplast i naturen, påpeker Heggvold.

 • Garbage-walk

En resirkuleringsapp til telefonen for å få til et renere miljø. Gruppa ser for seg et kontor der man kan levere søpla man har plukket etter en spasertur. Man registrerer seg og registreres når man går, på et kart, og når man leverer søpla kan man hente ut gevinster i form av rabatter og gaver.

 • Bruktbutikk

En butikk med utleie, og egen skredder, som skal være en kreativ og spennende butikk med fokus på miljø og gjenbruk.

 • Elber

Som Über, bare med elbiler. Über er en slags tilkallingsdrosjeapp, og denne gruppa tenker seg at Elber skal være kommunalt drevet, og drive elbilene.

– Overskuddet skal gå til fellesskapet, og det skal være mulig å kjøpe månedskort, om man er her på hytta si, forteller Edvard Heiberg på denne gruppa.

 • Go local

En kafé for å få bukt med matsvinn. Kafeen baserer seg på at butikkene som kaster mye god mat som er gått ut på dato, heller gir det til kaféen.

– I tillegg vil vi satse på lokalmat, for det er bærekraftig når det ikke fraktes så langt. Og vi vil ha fokus på kompost, og bruke de matvarene som er dårlige i komposten.

Denne gruppa har hentet matvarer på Bunnpris som er gått ut på dato, og hadde laget gulrotkake de brukte på sin stand.

 • Hytteutleie

En lokal kafé som skal støtte kortreist og lokalt landbruk, med biehotell og drivhus til å dyrke egne grønnsaker.

 • Bruk Oppdal

En app som fremmer lokalprodusert mat, og som teller poeng for hvor mye du handler. Og gir rabatt på andre lokalproduserte matvarer.

 • Oppdal tur og trivsel

Satser på grønn turisme. Ser hyttebyggingen som et problem, og har en løsning der man lager hotell med hyttelignende boenheter, med grønt fokus, som kan benyttes av folk som vil ha hytte i fjellet.

– Et av problemene er hytter som ikke brukes som står tomme store deler av året, sier gruppa.

 • Hybridheis

Kobler solcellepanel og turbingeneratorer i skiheisene.

 • Plastsmelter

Gjenvinning av plast, der man samler innplast fra Oppdal og smelter den lokalt, og selger ny plast. Her kan man foreksempel lage rundballeplast, slik at den slipper å havne i naturen.

 • Oppdal kollektiv

Utleie av elsykkel, og gi oversikt over bussruter og kollektivtransport slik at det blir enklere å droppe bilen.

 • Appinj

En app om resirkulering, en personlig oversikt over hvor miljøvennlig man er i hverdagen, der man kan samle inn poeng og se hvordan ens eget miljøregnskap er. Denne gruppa har allerede utviklet appen, og kan vise hvordan den ser ut.

Dahle var betenkt

Juryleder Børge Dahle avslørte under kåringen av vinnerne at han hadde vært betenkt da han dro hjem etter første dag av Innovasjonscampen.

– Det er lenge siden jeg selv var lærer, og jeg syntes egentlig at dere så veldig unge ut, sa han til elevene.

– Men dere har tatt et godt steg inn i voksenlivet, og dere har veldig bra tanker rundt framtida i Oppdal. Det er en stor glede å snakke med hver enkelt av dere, og høre hvor fornuftig dere har tenkt. Politikere og andre gjester i dag har hørt at det er håp.

Og, la han til;

– Det har vært forferdelig vanskelig å finne ut hvem som har gjort det beste prosjektet.

Han delte ut andreplassen, som gikk til «Go local», kafeen der man vil få bukt med matsvinn.

– Når det gjelder førsteplassen, var juryen enstemmige, sa han, og påpekte at kriteriene var at det skal være visjonært, kreativt og realiserbart.

Han delte ut prisen til gruppa med rundballplast i thermoplast.

– Det er en spennende og god idé.

En av følgene seieren har med seg, er at prisvinnerne får presentere prosjektet sitt på Næringskonferansen i Oppdal neste vår. Med nærmere 300 tilhørere fra det lokale næringslivet i salen.

– Det var litt overraskende å vinne, sier Ida Heggvold.

– Jeg hadde ikke trodd det. Og vi visste ikke at vi skal holde presentasjonen på Næringskonferansen. Hvor mange publikummere er det der, sa du?

Gruppekollega Tobias Hansen smiler.

– Vi kan ta patent. Kanskje blir vi rike!

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments