Vinner av Natursteinprisen 2019 Jon Suleng (i midten), Palmer Gotheim Skiferbrudd AS, fikk overrakt prisen fra Petter Bye (t.h.), Oppdal Sten AS, og Thor-Anders Lundh Håkest
Vinner av Natursteinprisen 2019 Jon Suleng (i midten), Palmer Gotheim Skiferbrudd AS, fikk overrakt prisen fra Petter Bye (t.h.), Oppdal Sten AS, og Thor-Anders Lundh Håkest

Får Natursteinprisen 2019 for pionerprosjekt:

Hedret for pionerprosjekt

Daglig leder Jon Suleng fra Palmer Gotheim Skiferbrudd AS i Oppdal visste ingenting før han ble kalt frem for å få Natursteinprisen 2019. – Det var moro dette, sier Suleng til OPP.

Som tidligere år ble vinner av natursteinprisen offentliggjort under festmiddagen for høstmøtet som pågår i Trondheim, opplyser Norsk Bergindustri i en pressemelding.

I salen satt daglig leder for Palmer Gotheim Skiferbrudd AS, Jon Suleng,  og visste ingenting om hva som var på gang.

– Jeg hadde fått beskjed om at jeg ikke fikk lov til å gå på toalettet under middagen, men klarte ikke å koble dette til utdelingen av prisen, humrer Suleng på telefon under en pause i høstmøtet.

Prisen fikk han i går for prosjektet med å utnyttet skrotskiferen, og i dag har han hatt et innlegg for deltagerne, der han fortalte om satsingen han fikk heder for, noe som har vært bestemt lenge.

  – Hva betyr det å få prisen?

– Det er en veldig stor anerkjennelse for det vi driver med, og tiden med skepsis er forbi. Det er kjempetøft at vår bedrift, som er det minste medlemmet i bransjen får en slik heder, sier han.

Det er Norsk Bergindustris natursteinkomité som har plukket ut vinneren, og komiteen vurderte flere gode kandidater før bransjeforeningens høstmøte.

Det er prosjektet med utnyttelsen av skrotskifer som har vakt natursteinkomiteens interesse. I samarbeid med andre bransjeaktører og forskere ved SINTEF, startet daglig leder Jon Suleng og Palmer Godtheim Skiferbrudd AS  i Oppdal arbeidet med å utnytte denne rest-ressusen etter ordinær skiferdrift.

Dette har resultert i helt nye produkter, blant annet til bruk av fyllmasse under veibygging.

«Økt ressursutnyttelse er blant bergindustriens viktigste utfordringer i årene som kommer, og Palmer Gotheim har vist at det er mulig å skape nye, salgbare produkter av overskuddsmasser», heter det i natursteinkomiteens begrunnelse.

Overskuddsmassene i skifernæringa i Oppdal utgjør 300 000 tonn hvert år.

OPP fortalte i fjor høst om hvordan ideen kom som en tilfeldighet da Jon Suleng og Ole Arild Haugum fra Forset Grus kom i prat under et bergindustrimøte i 2011. Haugum, som er ekspert på pukk og grus, mente at skifernæringen satt på store, uutnyttede ressurser.

–  Vi satt og snakket i baren på hotellet sent en kveld. Da sa jeg at jeg skulle ta med meg et pukkverk og bevise at jeg hadde rett. Senere måtte jeg jo holde det jeg hadde lovet, fortalte Haugum til OPP 22. november i fjor.

Etter omfattende testing er det slått fast at den knuste skrotskiferen kan benyttes både til strøsand og fyllmasse.

Jon Suleng understreker at han deler prisen med sine ansatte og ikke minst Forset Grus og Sintef.

– Jeg fikk ikke med meg alle navna i takketalen, men hederen deler jeg med dem.

I starten var altså skepsisen stor.

– Det var nesten så vi ble gjort narr av da vi ønsket å utnytte skrotskiferen til masse. Uten at vi hadde fått med oss en av landets største pukk og grusprodusenter, Froset Grus, hadde det ikke gått.

Han forteller at det nye produktet er blitt veldig godt mottatt i markedet.

– Til nå har vi solgt 30-40 000 tonn til av den nye massen til vegoppussing og byggetomter. Strøsand er blitt en kjempepridukt, og nå snuser Avinor på sanden til bruk på flyplasser. Får vi den i boks er det et scoop!

Utviklingsprosjektet er ikke ferdig, men nå jobbes det med å forske på om steinen også kan brukes i såkalt bunden masse, nærmere bestemt til asfalt og betong. Etter prisutdelingen er det blitt enda mer blest om satsingen.

– Det har vært en bustete dag med telefoner fra mange kanter. Det er moro, sier Jon Suleng.

Her er natursteinkomiteens begrunnelse:

«Palmer Gotheim skiferbrudd, under ledelse og prosjektgjennomføring ved Jon Suleng, var blant de første til å forsøke å finne nye bruksområder for materialer som i alle tider har vært ansett som overskuddsmasser da de i samarbeid med andre bransjeaktører og SINTEF begynte å produsere byggeråstoff av «skrotskifer». Økt ressursutnyttelse er blant bergindustriens viktigste utfordringer i årene som kommer, og Palmer Gotheim har vist at det er mulig å skape nye, salgbare produkter av overskuddsmasser. Det er lønnsomt, miljøvennlig og innovativt», heter det i begrunnelsen.

Det var i år fjerde gangen natursteinprisen ble delt ut. Prisen deles ut til personer, bedrifter eller prosjekter for innovativ bruk eller produksjon av norsk naturstein. Norsk Bergindustris natursteinpris kan i tillegg tildeles prosjekter som har bidratt til å fremme god bruk av norsk naturstein i Norge eller i utlandet.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments