«Vi må få slutt på denne dagen»:

Black Friday er skammens dag

Det er sykt å ha en slik kjøpefest, skriver Ola Vollan i Grønn Ungdom om handledagen Black Friday.

I dag er dagen der alt er så billig og bra.  I dag er dagen der du som forbruker skal bli lurt til å kjøpe masse tull for en billig penge. Dette må ta slutt!

I år som i fjor kommer den dagen i november som skal få deg til å handle til handlekorgen skal renner over. «Black Friday» er forbrukets dag. En dag der vi skal øke forbruket til de grader. Det er helt sykt at vi i verdens rikeste land skal ha slike kjøpefester. Hvis alle skulle ha hatt et slik forbruk som vi nordmenn måtte vi ha hatt 3,5 jordkloder. Hvordan er det rettferdig?

Det er med på å skape et kjøpepress blant alle, spesielt unge. Det er mange unge som vokser opp i fattigdom som går rundt og gruer seg til denne dagen på grunn av kjøpepress osv.

Greit nok at noen trenger å kjøpe ting på salg, men det gjelder ikke majoriteten på Black Friday. Det blir utvidet til Black Week, som skaper enda mer forbruk og et helt vilt inntrykk av at å kunne kjøpe mye som mulig og billigst som mulig er det viktigste. Og alle rabattene ødelegger for lokale bedrifter som ikke kan måle seg mot disse tilbudene. Ønsker vi virkelig å ødelegge for de lokale bedriftene?

Jeg skammer meg av nordmennene sitt skyhøye forbruk. Vi må faktisk tenke på de andre her i verden og ikke bare på oss selv.  Vi nordmenn er så gjerrige og grådige. Vi vil alltid øke forbruket og velstanden og vi lar det gå utover de fattigste. Det er skammelig og feigt. I fjor brukte vi hele 3,6 milliarder på denne dagen. Det er helt sykt.  De 3,6 milliardene kunne vi ha brukt på skole, helse og bistand.

Vi må få slutt på denne dagen. Skal vi få til dette må vi ha med oss både næringslivet og forbrukerne. I dag kan du enten være en smart forbruker eller en som går i fella. Tenk smart, kjøp smart.

Ola Vollan, Grønn Ungdom.

4 Comments
eldste
nyeste mest reagert på
Inline Feedbacks
View all comments
Lars Gisnås
Lars Gisnås
7 måneder siden

Jeg er langt på vei enig med Ola og Grønn Ungdom. Men samtidig må vi ikke glemme at enkelte har skral økonomi. For dem blir denne dagen en mulighet til å få kronene til å rekke litt lengre.

Odd Nyberg
Odd Nyberg
7 måneder siden

Det er Kina som er det store problemet. De fyller sine elver med plast, og bygger fortsatt ut kullkraft i et rekordstort tempo. Grønn Ungdom bør presse Kina slik Donald Trump gjør.
Ingen har større reduksjon i utslipp i % enn nettopp USA.

Terje Hansen
Terje Hansen
7 måneder siden

Lars, Ola og alle andre som ikke liker BlackF – ikke benytt dere av den. Det er veldig enkelt og ikke noe problem overhodet, men la andre få leve som de vil. Og det blir ikke 3,6mld mer til alle andre formål om BF blir nedlagt. Hvis da ikke mdg planlegger å konfiskere penger fra vanlige folk. Dette er mdg våte drøm og og en sikker vei mot undergangen for Norge og velferdsstaten. Verden i dag er bygd opp på handel mellom folk, mennesker og land, noe mdg ikke er tilhenger av og det er helt greit, men la alle… Les mer »

Inge Bertil Bruseth
Inge Bertil Bruseth
7 måneder siden

Hvor mye har en minstepensjonist igjen å handle for i dag.