PRESENTERTE INNSPILL: Ordførerkandidat i Sp, Geir Arild Espnes, presenterte forslaget til lovendring i gjerdeplikt-saken til Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum fredag. Espnes og ordførerkandidat Siv Remetun Lånke kom med utspillet i OPP 25. juli.
Før forestillingen ble de vist en billedkavalkade over alt det de to jubilantenes har bidratt med gjennom mange ti-år.Bilde 1 av 15
Andreas Bjørkås ledet Oppdal spellmannslag.
Andreas Bjørkås ledet Oppdal spellmannslag.Bilde 2 av 15
Jon Olav Ekrann intervjuet Sverre Bjørkås som fortalte om Oppdal spell- og dansarlags 60-årige historie.
Jon Olav Ekrann intervjuet Sverre Bjørkås som fortalte om Oppdal spell- og dansarlags 60-årige historie.Bilde 3 av 15
Kjell Haugland og Eystein Fuglem Wolden fortalte om opprinnelsen til Oppdal historielag.
Kjell Haugland og Eystein Fuglem Wolden fortalte om opprinnelsen til Oppdal historielag.Bilde 4 av 15
Tor Erik Jenstad fortalte historier fra Sunndal og Oppdal - og togmusikanten spilte også på scenen med spellmannslaget.
Tor Erik Jenstad fortalte historier fra Sunndal og Oppdal - og togmusikanten spilte også på scenen med spellmannslaget.Bilde 5 av 15
15-årige Robin Morken (bak) varmet opp til semifinalen i Norske Talenter med å spille på jubileumsfesten
15-årige Robin Morken (bak) varmet opp til semifinalen i Norske Talenter med å spille på jubileumsfestenBilde 6 av 15
Jentebølgen under ledelse av Tove Godtland tok både sal og karene i laget på senga med sin opptreden.
Jentebølgen under ledelse av Tove Godtland tok både sal og karene i laget på senga med sin opptreden.Bilde 7 av 15
Jentebølgen i aksjon.
Jentebølgen i aksjon.Bilde 8 av 15
Programleder Hans Bøe og leder i Oppdal historielag, Kjell Haugland i allsalen der det var jubileumskake og kaffe i pausen på lørdagens festkveld.
Programleder Hans Bøe og leder i Oppdal historielag, Kjell Haugland i allsalen der det var jubileumskake og kaffe i pausen på lørdagens festkveld.Bilde 9 av 15
Bård Riise Hoel fortalte om sitt arbeid som felemaker.
Bård Riise Hoel fortalte om sitt arbeid som felemaker.Bilde 10 av 15
Andreas Bjørkås spilte på en av Bård Riise Hoels hardingfeler.
Andreas Bjørkås spilte på en av Bård Riise Hoels hardingfeler.Bilde 11 av 15
Ingeborg Donali kåserte om E-verksaken fra hundre år tilbake - med paralleller på vers til vår tids everkstrid.
Ingeborg Donali kåserte om E-verksaken fra hundre år tilbake - med paralleller på vers til vår tids everkstrid.Bilde 12 av 15
Ordfører Geir Arild Espnes takket spellmanslaget og historielaget da de feiret jubileum sammen i kulturhuset.
Ordfører Geir Arild Espnes takket spellmanslaget og historielaget da de feiret jubileum sammen i kulturhuset. Bilde 13 av 15
Kjell Haugland og Jan Kåre Bjørkås gratulerte hverandre med dagen og jubileet - og byttet blomsterbukett!
Kjell Haugland og Jan Kåre Bjørkås gratulerte hverandre med dagen og jubileet - og byttet blomsterbukett!Bilde 14 av 15
Oppdal spell- og dansarlag avsluttet med rundt førti mann på scenen i et skikkelig storspill! Robin Morken står ute på høyresiden i bildet.
Oppdal spell- og dansarlag avsluttet med rundt førti mann på scenen i et skikkelig storspill! Robin Morken står ute på høyresiden i bildet.Bilde 15 av 15

Avslørte hemmeligheten under tre timer lang 100-årsfest

Jentene kuppet jubileumsshowet

Kun programlederen visste hva som skulle skje – ja, og 19 felespillende jenter!

I salen satt 250 gjester som fylte opp amfiet i kulturhuset for å feire de to jubilantene – Oppdal Historielag som feirer 40 år og 20 år eldre Oppdal spell- og dansarlag.  En festkveld med musikk, samtaler, skjemt og lite alvor.

Det var da det led mot pause, og karene i spelemannslaget hastet av scenen for å rekke kakebordet, at jentene i laget ble stående igjen.

Inn marsjerte den ene etter den andre av tidligere medlemmer i spellmannslaget, alle kvinner med fela i hånda.  Til slutt sto 19 jenter på scena – jentebølgen hadde tatt føringen!

I all hemmelighet hadde jentene nemlig lagt en slagplan helt siden startskuddet for høstsesongen 21. august.

– Det er historisk at vi er så mange jenter og da mente jeg det var på tide at vi kuppet jubileumsfesten. Vi har øvd i en til to ganger ukentlig siden da, forteller Godtland til OPP etter opptredenen.

Karene ble stoppet i utgangen og fikk med seg avsløringen.

– De fikk visst hakeslepp!

Ja, programleder Hans Bøe mente karene hadde stått som giraffer og strakt hals da jentenenes overraskelse ble avslørt.  Først med «Kuleiken» og så en reinlender etter Asbjørn Blikken.

– Det var søkka artig, ler Godtland om kveldens store overraskelse.

Hør intervju med Tove Godtland på Radio E6 mandag morgen!

For ellers var det meste planlagt i det som ble en tre timer lang og innholdsrik jubileumsforestilling med historiske tilbakeblikk og musikalske innslag fra spellmannslaget ledet av Andreas Bjørkås.

– Det hadde blitt en snøple forestilling uten musikk, mente Hans Bøe før Sverre Bjørkås ble intervjuet av kveldens andre programleder, Jon Olav Ekrann.

Bjørkås har vært med i spellmannslaget i 56 av de 60 årene det har eksistert, og avslørte at det det gikk 15 år før den første jenta inntok laget.

Det var amerikanske  Mary Barthelemy, ogBjørkås overbrakte en egen hilsen fra fløytespilleren som ikke kunne være med på festen i Oppdal.

Nå er det mange flere jenter med og Bjørkås ser lyst på framtida for 60-åringen:

– Det er mange tidligere musikere som kommer tilbake, det ser fryktelig lovende ut, sa Bjørkås.

Tjue år etter at spellmannslaget ble stifta av Olav Rise, Sigurd Aalmen og Melvin Tronsgård, møttes en håndfull historieinteresserte oppdalinger på Hotell Nor i januar 1979.

Primus motor den gangen var Eystein Fuglem Wolden, som ble den første styrelederen. Senere overtok Kjell Haugland som har vært leder i 33 år av det som kunne hett Oppdal Sogelag. Men det ble historielag, og samme år kom den første utgaven av Bøgda Vår, et navn styremedlem Margit Dalslåen kom på.

Historielaget har stått bak en rekke bokutgivelser, 41 utgaver av Bøgda Vår, og sørget for at kirkebøkene ble digitalisert og la med det grunnlaget for de ni bygdebøkene som vil utgjøre Oppdals gards- og slektshistorie når siste bindet kommer neste sommer.

Haugland ble spurt om framtida for historieinteressen, og svarte kort:

– Den er god, det blir laga ny historie hvert år!

Kveldens muntreste innslag sto språkforsker, spellemann og skjellsordekspert Tor Erik Jenstad for. Sunndalingen fortalte om det spesielle samkvemet mellom oppdalinger og sunndalinger i både arbeid og fest, og tok for seg både likheter og forskjeller i dialekt og kultur – og tok en snartur innom Berghall-fester – selve ilddåpen for nykonfirmerte sunndalinger.

– Men det var lite slåssing, mer vennegnag, illustrerte Jenstad.

Jenstad innser at dialektene nok blir utvatna etterhvert.

– Men det blir ikke ei midtnorsk dialekt i vår tid, spådde Jenstad.

Blant gjestene var også felemaker Bård Rise Hoel, som er en av svært få felemakere i Norge. Den utflytta oppdalingen jobber til daglig ved Valdresmuseet, og den gamle rockebassisten har levert hardingfeler til den eksklusve samlingen av instrumenter som stiftelsen Dextra Musica står bak.

– Der er det side opp og side ned med mange kjente italienske fiolinmakere – også Rise fra Båggåstronda, sa Hans Bøe før Andreas Bjørkås selvsagt tok to slåtter med en av Rises hardingfeler.

Ordfører Geir Arild Espnes takket for en fabelaktig kveld og mente begge jubilantene drev tradisjonsbæring og tradisjonsformidling på høyt nivå.

– Dere hjelper oss til å forstå oss sjøl og gi oss et skyv inn i framtida, sa Espnes før han overrakte blomster til jubilantene før spellmannslaget ble ytterligere forsterket av mange gjestemusikere. Bak på scenen skimtet vi både Even Røhjell, Øyvind Sandum, Inge Godtland og mange flere utflytta og pensjonerte felespillere.

Og etterpå ble det nachspiel på hotellet for ytterligere feiring av 100-åringen, eller som Jenstad foreslo det kunne hete:

«Ettergjestbau».

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments