I salen satt 250 gjester som fylte opp amfiet i kulturhuset for å feire de to jubilantene – Oppdal Historielag som feirer 40 år og 20 år eldre Oppdal spell- og dansarlag. En festkveld med musikk, samtaler, skjemt og lite alvor.
Det var da det led mot pause, og karene i spelemannslaget hastet av scenen for å rekke kakebordet, at jentene i laget ble stående igjen.
Inn marsjerte den ene etter den andre av tidligere medlemmer i spellmannslaget, alle kvinner med fela i hånda. Til slutt sto 19 jenter på scena – jentebølgen hadde tatt føringen!
I all hemmelighet hadde jentene nemlig lagt en slagplan helt siden startskuddet for høstsesongen 21. august.
– Det er historisk at vi er så mange jenter og da mente jeg det var på tide at vi kuppet jubileumsfesten. Vi har øvd i en til to ganger ukentlig siden da, forteller Godtland til OPP etter opptredenen.
Karene ble stoppet i utgangen og fikk med seg avsløringen.
– De fikk visst hakeslepp!
Ja, programleder Hans Bøe mente karene hadde stått som giraffer og strakt hals da jentenenes overraskelse ble avslørt. Først med «Kuleiken» og så en reinlender etter Asbjørn Blikken.
– Det var søkka artig, ler Godtland om kveldens store overraskelse.
Hør intervju med Tove Godtland på Radio E6 mandag morgen!
For ellers var det meste planlagt i det som ble en tre timer lang og innholdsrik jubileumsforestilling med historiske tilbakeblikk og musikalske innslag fra spellmannslaget ledet av Andreas Bjørkås.
– Det hadde blitt en snøple forestilling uten musikk, mente Hans Bøe før Sverre Bjørkås ble intervjuet av kveldens andre programleder, Jon Olav Ekrann.
Bjørkås har vært med i spellmannslaget i 56 av de 60 årene det har eksistert, og avslørte at det det gikk 15 år før den første jenta inntok laget.
Det var amerikanske Mary Barthelemy, ogBjørkås overbrakte en egen hilsen fra fløytespilleren som ikke kunne være med på festen i Oppdal.
Nå er det mange flere jenter med og Bjørkås ser lyst på framtida for 60-åringen:
– Det er mange tidligere musikere som kommer tilbake, det ser fryktelig lovende ut, sa Bjørkås.
Tjue år etter at spellmannslaget ble stifta av Olav Rise, Sigurd Aalmen og Melvin Tronsgård, møttes en håndfull historieinteresserte oppdalinger på Hotell Nor i januar 1979.
Primus motor den gangen var Eystein Fuglem Wolden, som ble den første styrelederen. Senere overtok Kjell Haugland som har vært leder i 33 år av det som kunne hett Oppdal Sogelag. Men det ble historielag, og samme år kom den første utgaven av Bøgda Vår, et navn styremedlem Margit Dalslåen kom på.
Historielaget har stått bak en rekke bokutgivelser, 41 utgaver av Bøgda Vår, og sørget for at kirkebøkene ble digitalisert og la med det grunnlaget for de ni bygdebøkene som vil utgjøre Oppdals gards- og slektshistorie når siste bindet kommer neste sommer.
Haugland ble spurt om framtida for historieinteressen, og svarte kort:
– Den er god, det blir laga ny historie hvert år!
Kveldens muntreste innslag sto språkforsker, spellemann og skjellsordekspert Tor Erik Jenstad for. Sunndalingen fortalte om det spesielle samkvemet mellom oppdalinger og sunndalinger i både arbeid og fest, og tok for seg både likheter og forskjeller i dialekt og kultur – og tok en snartur innom Berghall-fester – selve ilddåpen for nykonfirmerte sunndalinger.
– Men det var lite slåssing, mer vennegnag, illustrerte Jenstad.
Jenstad innser at dialektene nok blir utvatna etterhvert.
– Men det blir ikke ei midtnorsk dialekt i vår tid, spådde Jenstad.
Blant gjestene var også felemaker Bård Rise Hoel, som er en av svært få felemakere i Norge. Den utflytta oppdalingen jobber til daglig ved Valdresmuseet, og den gamle rockebassisten har levert hardingfeler til den eksklusve samlingen av instrumenter som stiftelsen Dextra Musica står bak.
– Der er det side opp og side ned med mange kjente italienske fiolinmakere – også Rise fra Båggåstronda, sa Hans Bøe før Andreas Bjørkås selvsagt tok to slåtter med en av Rises hardingfeler.
Ordfører Geir Arild Espnes takket for en fabelaktig kveld og mente begge jubilantene drev tradisjonsbæring og tradisjonsformidling på høyt nivå.
– Dere hjelper oss til å forstå oss sjøl og gi oss et skyv inn i framtida, sa Espnes før han overrakte blomster til jubilantene før spellmannslaget ble ytterligere forsterket av mange gjestemusikere. Bak på scenen skimtet vi både Even Røhjell, Øyvind Sandum, Inge Godtland og mange flere utflytta og pensjonerte felespillere.
Og etterpå ble det nachspiel på hotellet for ytterligere feiring av 100-åringen, eller som Jenstad foreslo det kunne hete:
«Ettergjestbau».
Du må være innlogget for å kunne kommentere.
Logg inn eller Registrer deg.