Nordstoga avslører at det blir ekstrakonsert i kulturhuset:

Dobbel Nordstoga til jul

Julekonserten med Odd Nordstoga er så godt som utsolgt, men ikke fortvil. Nå setter han opp ekstrakonsert for oppdalingene!

– Jeg gleder meg til å spille i Oppdal, det har jeg gjort ganske mange ganger. Der er det bra folk, tydeligvis, sier Odd Nordstoga med et smil. Nå skal han altså spiller to konserter i Oppdal kulturhus lørdag 14.desember, i stedet for én, som var planlagt.

Det var i fjor Odd Nordstoga for første gang satte opp sin egen julekonsert, og det nærmeste han kom Oppdal da, var Olavshallen. I år kommer han til fjellbygda, og har fortsatt med seg Det Norske Kammerorkester.

Det satte oppdalinger såpass pris på, at konserten ble nærmest utsolgt ganske raskt. I skrivende stund er det ni billetter igjen til den første konserten som går klokken 18.

Nå har man satt opp en ekstrakonsert, og til denne er det nå solgt 75 billetter. På begge konsertene er det lagt opp til parkettbilletter.

– Det er sekretariatet, vet du, eller managementet mitt, kan en si, som styrer dette. Manageren min sier at når det er julekonsert, da skal alle få. Så når det blir fullt setter vi opp en konsert til, sier en noe beskjeden Nordstoga på telefon til Radio E6.

I forkant av konsertrekken i fjor gav Nordstoga ut en juleplate med Det Norske Kammerorkesteret, og den ble møtt med knakende gode anmeldelser.

«Er det én artist her i landet, ved siden av Sissel Kyrkjebø, som forbindes med jul, så er det Odd Nordstoga», skrev Øyvind Rønning i Dagbladet da albumet kom i fjor.

– At folk mener det kan jo ikke jeg styre selv, men jeg tar det som en kompliment, sier Nordstoga.

Han tror det hele startet med at han i 2004 fikk i oppdrag av NRK å lage musikken til julekalenderen med Linus i Svingen.

– Siden har det opplegget der bare rullet som en snøball, sier han.

– Du vet at den telemarksdialekta di er som skreddersydd for jula, en ser for seg omgivelser med dyp gnistrende snø, som knirker under beina når en går på den, frostrøyk ut av munnen, stjerner som blinker på julehimmelen og dører som åpner seg med juletrær og julemat på innsiden. Rett og slett god stemning. Var det noe sånt å feire jul der?

– Ja. Det var det, sier han og ler.

– Det kan jeg i grunnen skrive under på. Vinje, som jeg kommer fra, er en fjellbygd med utsikt til fjell og skog, ikke så ulikt Oppdal egentlig, bare ikke så høyt. Midt i bygda ligger Vinje kyrkje, og da jeg var liten gikk vi ut på tunet klokka fem julaften. Om vinden blåste fra riktig kant kunne vi høre kirkeklokkene som spilte.

– Du ser at du er rette mann til å lage julemusikk for oss?

– Ja, jo, du har kanskje rett. Jeg liker å løfte fram juletradisjoner og norske verdier, ikke bare den jula som kommer fra Amerika og Disney. Jeg tenker at jeg har annet materiale enn akkurat det, som er kjært for meg, og det har jeg lyst til å holde fram. Det er min misjon rundt dette, og det som er styrende for mitt valg av repertoar.

– Hvorfor Det Norske Kammerorkester?

– Jeg fikk sjansen, og så er de liksom «top of the pops» i klassisk strykeorkester i Norge. De er utrolig flinke, fantastiske å høre på. De har en utrolig presisjon, og man forstår hvordan et bra orkester kan låte, når man hører på dem.

Han legger til at koblingen mellom folkemusikk og salmer, med dype røtter i norsk tradisjon, når det møter den klassiske strykemusikken, da blir det akkurat det han synes er så flott med julen:

– Det jordnære og tradisjonsbudne møter det opphøyde, det som klassisk musikk formidler. For meg er det plommen i egget.

Hør Odd Nordstoga om juletradisjoner og juleforberedelser på Radio E6 fredag mellom klokka 09 og 10.00.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments