Direktør i Kulturminnefondet, Simen Bjørgen, sammen med prisvinner Aleksander Fjellvang og Jomar (2,5) og nestleder Hanne Kristin Jakhelln.
Direktør i Kulturminnefondet, Simen Bjørgen, sammen med prisvinner Aleksander Fjellvang og Jomar (2,5) og nestleder Hanne Kristin Jakhelln.

Oppdalshåndverker fikk nasjonal håndverkspris:

Fikk nasjonal hederspris

Aleksander Fjellvang mottar Kulturminnefondets nasjonale håndverksstipend for den store innsatsen han legger ned for å lære om bygningsvern og tradisjonelle håndverksteknikker.

– Stipendet på 50.000 kroner tildeles en engasjert, lærevillig og faglig solid håndverker som også er interessert i å lære bort. Bakgrunnen for stipendet er å støtte en ung og lovende håndverker som har valgt et utdanningsløp innen et tradisjonelt håndverksfag, og som har vist evne til å jobbe målrettet over tid, forteller Hanne Kristin Jakhelln, nestleder i Kulturminnefondet, som delte ut prisen til Fjellvang under kulturminnekvelden på Oppdal turisthotell.

Prisen ble første gang delt ut i 2014.

– Jeg er overveldet, jeg ante ingenting, sa en overrasket Fjellvang.

En som ikke var så overrasket, var oppdalingen Nils Petter Hårstad, som har, som han sa «brukt mye penger på denne karen».

Fjellvang har jobbet på prosjekter som er støttet av Kulturminnefondet, blant dem seterstua til Nils Petter Hårstad på Vesle Orkelsjø ( se bildet under).

– Jeg ser på Aleksander nesten som min egen sønn etter de siste fem årene hvor han har jobbet på mange prosjekter for meg, sa Hårstad.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Fjellvangs egen sønn, Jomar (2,5) løp etter pappa opp på scenen, og fikk bli med på overrekkelsen, far og sønn like overrasket over all hederen og oppmerksomheten. Mamma Edel Thyve Fjellvang var meget fornøyd med å ha klart å holde på hemmeligheten i over en måned!

Og det var også hun som nominerte mannen sin. I nominasjonen skriver hun: «Aleksander brenner virkelig for å ta vare på gamle bygg, og at de blir restaurert identisk med slik de opprinnelig var bygget.»

Stipendet er på 50.000 kroner, og vedtaket om tildeling blir gjort av styret i Kulturminnefondet etter nominasjoner fra publikum.

15 håndverkere var nominert til håndverksstipendet 2019.

– Pengene får du bruke til hva du vil, det er ingen føringer, kommenterte Jakhelln etter utdelingen. Og Fjellvang har planene klare.

– Vi har akkurat kjøpt Torveskalvhåggån, og skal til med restaurering av fjøset, fortalte han.

Nylig jobbet han med et høyst interessant og prestisjetungt oppdrag for Sysselmannen på Svalbard. Jobben hadde han fått i konkurranse med en rekke andre søkere, og den gikk ut på å utføre restaureringsarbeid på de to gamle og bevaringsverdige fangsthyttene, Krosspynten og Austfjordneset, som begge ligger avsides til.

Her tilbrakte Fjellvang fem uker sist sommer, der det ikke var uvanlig at han måtte skremme vekk isbjørner når de ble for nærgående.

1. september begynte Fjellvang på Oppdalsmuseet. Les mer om Aleksander Fjellvang i OPP torsdag.

2 Comments
eldste
nyeste mest reagert på
Inline Feedbacks
Vis alle kommentarer
Alf Morten Olsen
Alf Morten Olsen
10 måneder siden

Gratulerer Aleksander! En fantastisk jobb du gjorde med stabburet vårt, så dette er vel fortjent og veldig artig!

Frank Abildsten
Frank Abildsten
10 måneder siden

Så fortjent Aleksander 👍👍💪🏼💪🏼 Du er helt unik