Haakon Nordseth fyrte løs mot Sps gruppeleder Ola Husa Risan i Nyhetsmorgen på Radio E6 tirsdag morgen.
Haakon Nordseth fyrte løs mot Sps gruppeleder Ola Husa Risan i Nyhetsmorgen på Radio E6 tirsdag morgen.

Hør alliansepartnerne ryke uklare i radiointervju:

Full sprekk i maktalliansen

Senterpartiets grønnrøde allianse kan sprekke etter bare to måneder ved makten i Oppdal. Årsaken er skiløypestriden i Gjevilvassdalen.

I et felles gruppemøte sent mandag kveld la Senterpartiet fram et forslag om å stoppe reguleringsplanen for skiløype i Gjevilvassdalen.

–  Bakgrunnen for at vi vil trekke planen er kostnadene. Det handler om erstatningene og utgifter til nye rettsrunder, sier gruppeleder Ola Husa Risan i Sp til Radio E6.

Han viser til at kommunen får store utgifter fremover, blant annet med Boas der det er avdekket store fuktskader. Hva prislappen blir for å rett opp dette er ennå ukjent.

– Vi må se det store bildet, og da kan vi ikke gå videre med denne saken, mener Husa Risan.

Skjønnet i Sør Trøndelag tingrett tilkjente grunneierne 10 millioner kroner i erstatning for å legge løype på veien fem måneder i året.

LES MER: Nå skal løypa stoppes

Les hele forslaget fra Sp nederst i saken.

Politikere fra KrF, Venstre og SV reagerer voldsomt på forslaget, og på at Sp informerte Høyre om innholdet før de møtte sine partnere i den grønnrøde alliansen mandag kveld.

Med støtte fra Høyre vil Senterpartiet få knapt flertall for å stoppe reguleringsplanen – dermed forsvinner skiløypa i dalen som har vært Oppdals mest populære skiløype siden 70-tallet.

Gruppeleder Haakon Nordseth (V) hevder at Sp-folk bekreftet at Høyre hadde fått informasjonen – før den ble presentert for de tre alliansepartnerne.

Slik samarbeid vil ikke Nordseth godta.

– De dolker oss i ryggen ved å ha et ferdig skrevet forslag som vi får utlevert på vårt felles gruppemøte. Og vi oppdager Høyres leppestift oppe i høyre hjørne, og at det ligger på nattbordet hjemme hos Høyre før vi kommer på møtet,  sier Nordseth.

– Jeg reagerer voldsomt på retorikken fra Nordseth. Det er direkte usant at vi sendte det til Høyre først. De fikk det samtidig, svarer Husa Risan.

Nordseth slår seg ikke til ro med svaret fra Sps gruppeleder og mener nå at alliansesamarbeidet er satt i spill.

–  Jeg kan ikke fatte hvordan det er mulig å fortsette samarbeidet etter at dere går inn i en prosess som går helt på tvers av kommunedirektørens tilrådning til kommunestyremøtet, sier Nordseth, som understreker at han har dekning for å gå så hardt ut mot Sp blant de andre alliansepartnerne KrF og SV.

– Jeg fatter ikke hvordan vi kan fortsette samarbeidet. Dere setter samarbeidsplattformen i spill.

Ola Husa Risan kommenterer Nordseths utsagn som kom direkte i morgensendingen slik:

– Dette var helt nytt for meg. Jeg reagerer meget sterkt på det som nå kommer frem. I alliansen har vi vært åpne for å ha respekt for at vi er uenige i enkelte saker. Jeg synes dette er betenkelig og jeg liker absolutt ikke det som nå skjer.

Hør hele debatten her, som starter med at Ola Husa Risan begrunner hvorfor Sp vil trekke skjønnsprosessen og løypereguleringsplanen:

Her er forslaget fra Sp slik det ble presentert mandag kveld:

5 Comments
eldste
nyeste mest reagert på
Inline Feedbacks
View all comments
Marianne S. Sæther
Marianne S. Sæther
7 måneder siden

Jeg skjemmes på bygdas vegne! 🙁

Bernt-Olav Simonsen
Bernt-Olav Simonsen
7 måneder siden

Over 3000 underskrifter fot å opprettholde skiløypa. Legger en til grunn at halvparten er hyttefolk altså omlag 750 hytter så kjøper disse lokalt for omlag 50 millioner i varer og tjenester i Oppdal. Om flertallet i kommunestyret ser på oss hytte innbyggere som nærmest en klamp om foten så er kanskje tiden å vise forbrukermakt, ja jeg tenker handelsboikott!
Eller hva tenker du ordfører og «folkehelse professor»?

Vegard Øverhaug
Vegard Øverhaug
7 måneder siden

Kjempe trist for Oppdal. Hadde virkelig trua på at det ordna seg nå.

Terje Grøsseth
Terje Grøsseth
7 måneder siden

Det sies at folket får de politikerne de fortjener, men det kan neppe sies at oppdalingene og andre turglade fortjener slike politikere som vi nå har her i bøgda nå.
Et annet ordtak er: «Tilgi dem, for det vet ikke hva de gjør». Dessverre vet disse politikerne riktig så godt hva de gjør. For det fortjener de ingen tilgivelse! Bare så synd det er så lenge til neste valg, og vi kan kvitte oss med synda.

Bente Sande
Bente Sande
7 måneder siden

Dette er bare trist. Oppdal er en skibygd og løypa i Gjevilvassdalen er selve indrefileten for skiglade turgåere. Det finnes ikke noe alternativ fra Osen til Resset så da forsvinner den mest populære skiløypa i Oppdal bare tenk hva den betyr for turismen og folkehelsa. Osen har vært full av biler alle helger i hele vinter som var. Det er trist at Oppdal med så flotte naturområder skal manifestere seg som kranglebygda. Flertallet av grunneierne og befolkningen ønsker skiløype på veien.