FLOTT UTSTYR: Kjente skimerker og dyrt utstyr var det mye av i hyllene. Her EVI ski, lokalprodusert i Oppdal.
FLOTT UTSTYR: Kjente skimerker og dyrt utstyr var det mye av i hyllene. Her EVI ski, lokalprodusert i Oppdal.Bilde 1 av 10
GOD HJELP: Ylva Helander trenger randoski når hun skal på turer med klassen sin på linja for idrettsfag, og hun og mamma Hilde Brandegg får gode råd av Trygve Sande, som jo til daglig leder sportsbutikken VPG.
GOD HJELP: Ylva Helander trenger randoski når hun skal på turer med klassen sin på linja for idrettsfag, og hun og mamma Hilde Brandegg får gode råd av Trygve Sande, som jo til daglig leder sportsbutikken VPG.Bilde 2 av 10
ÅRLIG OPPMØTE: – Jeg er her hvert år, det er flott å kunne komme hit og kjøpe utstyr mens ungene vokser, sier Raymond Sørensen, som finner noe av det han er på utkikk etter.
ÅRLIG OPPMØTE: – Jeg er her hvert år, det er flott å kunne komme hit og kjøpe utstyr mens ungene vokser, sier Raymond Sørensen, som finner noe av det han er på utkikk etter.Bilde 3 av 10
LETER: – Vi er på utkikk etter slalåmsko, vi har nettopp kommet, og ikke funnet så mye i Kines størrelse ennå, sier Bente Tørset.
LETER: – Vi er på utkikk etter slalåmsko, vi har nettopp kommet, og ikke funnet så mye i Kines størrelse ennå, sier Bente Tørset.Bilde 4 av 10
FANT: Camilla Håker synes det er greit at datteren Ada Aurora Rosset (5) får prøve utstyret her. – Lillesøster har tatt over de gamle skiene, så nå trengte vi nytt, forklarer hun.
FANT: Camilla Håker synes det er greit at datteren Ada Aurora Rosset (5) får prøve utstyret her. – Lillesøster har tatt over de gamle skiene, så nå trengte vi nytt, forklarer hun.Bilde 5 av 10
TAKTISKE: – Mor drar rundt og leter, og så står jeg sammen med Johan og Einar og venter, klare til å prøve, forteller Gjermund Strand, som synes skibyttedag er et flott tiltak. Lise Odda Strand kommer med det siste hun har funnet. – Vi har vært her i alle år. Det er litt mindre utstyr her år for år, konkurransen med andre salgsteder er vel hard, sier Strand.
TAKTISKE: – Mor drar rundt og leter, og så står jeg sammen med Johan og Einar og venter, klare til å prøve, forteller Gjermund Strand, som synes skibyttedag er et flott tiltak. Lise Odda Strand kommer med det siste hun har funnet. – Vi har vært her i alle år. Det er litt mindre utstyr her år for år, konkurransen med andre salgsteder er vel hard, sier Strand.Bilde 6 av 10
ER BARE MED: Fetterne Mathias (10) og Oliver(10) Thyve er bare med. – Vi skal ikke ha noe, vi bare holder skiutstyret de voksne skal kjøpe, sier Oliver tørt, med et lurt glimt i øyet.
ER BARE MED: Fetterne Mathias (10) og Oliver(10) Thyve er bare med. – Vi skal ikke ha noe, vi bare holder skiutstyret de voksne skal kjøpe, sier Oliver tørt, med et lurt glimt i øyet.Bilde 7 av 10
OPPHAVET: Olav Mathisen er fornøyd med at skibyttedagen avholdes ennå, over 30 år etter at han kom på idéen. – Det var en vinn-vinn, sier han.
OPPHAVET: Olav Mathisen er fornøyd med at skibyttedagen avholdes ennå, over 30 år etter at han kom på idéen. – Det var en vinn-vinn, sier han.Bilde 8 av 10
LANGRENNSKI: Stefan (6) får nye langrennski, både han og mamma Urzula og pappa Karol Nyszynski går på ski i Kåsen.
LANGRENNSKI: Stefan (6) får nye langrennski, både han og mamma Urzula og pappa Karol Nyszynski går på ski i Kåsen.Bilde 9 av 10
POSITIVT OVERRASKET: Leder i Oppdal alpin, Stein Kjartan Vik, sier det er gledelig at så mange fant veien til skibyttedagen.
POSITIVT OVERRASKET: Leder i Oppdal alpin, Stein Kjartan Vik, sier det er gledelig at så mange fant veien til skibyttedagen.Bilde 10 av 10

Folk stod nesten en time i kø før skibyttedag:

– Gledelig overrasket

Køen startet innendørs, og strakk seg ut på gangveien. Og da dørene åpnet, var det om å gjøre å skaffe seg det beste utstyret.

Skibyttedagen, som har vært tradisjon i Oppdal, er tilbake til den første helga i november etter et kort helgebytte i fjor, da militærøvelsen Trident juncture satte regionen på hodet en ukes tid. Og køen, som begynte å hope seg opp tre kvarter før dørene åpnet, var lang. Den strakte seg fra inngangsdøren inne i hallen, gjennom foajeen og ut på fortauet. Det ble ingen storming inn, men behersket spurt, kan man kanskje kalle det.

– Jeg var ute og manet til ro og orden i rekkene, og det gikk fint for seg, sier leder i Oppdal alpin, Stein Kjartan Vik, til OPP.

– Det er godt å ha «vår helg» tilbake, og det er fint å se at så mange velger å komme hit, sier Vik.

– Vi er positivt overrasket over det gode oppmøtet.

Når det gjelder utstyr har de samlet inn vel 900 objekter, det er det samme som i fjor, omtrent.

– Kanskje klarer vi å motvirke trenden med at folk handler på nett, sier Vik. Alpingruppa har mobilisert kraftig i år, med annonsering og jungeltelegraf og sosiale medier, i tillegg til artikler i avisene og prat i lokalradio.

– Folk får gode råd, de får prøve utstyret, og så er det jo en trend i tiden med gjenbruk.

Og gode råd, det får man her.

– Som klubb er vi veldig priveligert, med mange flinke folk, mange som jobber i sportsbransjen, og mange som ellers har god greie på disse tingene, smiler han.

Alpingruppa annonserer også sammen med sportsbransjen i år.

– Ja, det var flott at de ville bli med på det. Det er jo sånn at skibyttedagen drar mye folk til Oppdal, og handelsstanden merker at det har en positiv effekt. Finner ikke folk det de trenger her, så drar de jo bort på sportsbutikkene. Så det er fint at vi kan dele gledene, og byrdene, smiler han.

Siden 80-tallet

Olav Mathisen var i alpingruppa på 80-tallet, og han innrømmer at skibyttedagen var hans idé den gangen.

– Jeg husker at sportsbutikkene var skeptiske den gangen, men etterhvert skjønte de at det var god butikk, smiler han. Han mener den første skibyttedagen var midt på 1980-tallet, og siden da har den rullet uavbrutt hvert eneste år.

I tillegg til at folk får kjøpe brukt utstyr, veiledet av kyndige skifolk, får også alpingruppa en god inntekt av tiltaket.

Plasseringen i den nye hallen er de også veldig fornøyd med. Her var utstyret spredt over hele gulvet, og folk hadde grei plass å prøve sko og klær på.

Køen der folk betalte seg ut, var lang allerede rett etter klokka ti, for da var de første på vei ut igjen.

Camilla Haaker og datteren Ada Aurora (5) fant det de lette etter. De kom omtrent et kvarter før dørene åpnet.

– Det lønte seg å stå litt i kø!

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments