villsvin

Villsvin felt i Stuggudal torsdag, er ikke alene:

Her er det andre villsvinet

Forskerne spår en villsvinbestand på 40.000 dyr i Norge om få år. Nå har de to første nådd Trøndelag.

Det er første gang det er felt villsvin så langt nord i Norge, så vidt naturoppsynet er informert om.

Naturoppsyn Frode Aalbu i Statens Naturoppsyn (SNO) sier til Radio E6 at det er felt villsvin i Østersund i Sverige, og at veien til Trøndelag herfra er kort.

– I Sverige er utbredelsen nordover stor, og det er allerede i enkelte kommuner i Jämtland reproduserende dyr, sier han.

Villsvinet som ble felt i Stugudal i Tydal er en voksen hann, og som hos andre pattedyr kan det være naturlig også for villsvin at hanner vandrer først avgårde.

Aalbu er ikke fremmed for at det andre svinet, som ble observert i Rognes i natt, også er en ung hann. De karakteristiske hoggtennene villsvin er kjent for, vokser først ut på godt voksne dyr.

Fredag er et jaktlag på utkikk etter villsvinet, som er fotografert av et viltkamera i Rognes.

Flere observasjoner

– Grisehistorien begynte egentlig for to-tre uker siden, med noen ikke verifiserte meldinger fra Lundadalen, Melhus og Klæbu, som ikke nødvendigvis trenger settes i sammenheng med dette.Men for knapt fjorten dager siden kom det en melding som var ganske sannsynlig, om at et villsvin var observert, sier Aalbu.

For en uke siden dukket det opp viltkamerabilder i Gauldalen, i bratt lende ved Rognes.

Torsdag ble det felt et villsvin i Stugudalen, og Aalbu sier at tiden mellom observasjonene ga et usikkerhetsmoment.

– Det var ikke sikkert at det dreide seg om det samme svinet. Det kunne være to forskjellige, og det er klart, kommer det én innvandrer, så kan det komme to eller tre, og det er ikke sikkert vi er så langt unna den fronten med spredning av villsvin som vi kanskje har trodd.

Ble satt ut

Villsvinene kommer opprinnelig fra store gods i Sør-Sverige, der de ble satt ut for å jakte på.  Disse spredde seg så i skogene i denne delen av Sverige, og har vært jaktet på i mange år.

Deretter har bestanden vært jevnt stigende. Økningen i bestanden har gjort at utbredelsen av dyra har spredt seg nordover. De siste tre årene er det felt 100.000 villsvin årlig i Sverige.

Aalbu sier det skytes mer villsvin enn elg i Sverige.

– Og Sverige er et stort land i elgjaktsammenheng.

Villsvinene graver og roter mye i bakken, og ødelegger en del av naturen. Det gjør at kostnadene med å ha mye villsvin er stor, og spesielt i landbrukssammenheng. I fjor gjorde villsvin skade for 1,5 milliard for svenske bønder.

– Er det grunn til å være redde for villsvin?

– Voksne galter har hoggtenner, og en skal ikke provosere slike dyr. De er kraftige i kjeven og er ganske tunge. Men det er ingen grunn til å gå rundt og frykte villsvin.

– Snakker vi om en stille invasjon?

– Det er tidlig å si. Utbredelsen i Norge har vært målbar de senere år, men det er snakk om sør i landet. Østfold har hatt villsvin de siste årene, med to hundre fellinger av villsvin årlig de siste årene. Spesielt i Halden og Aremark.

Villsvinene er i ferd med å etablere seg i elverumskogene, og er forekommet helt til Trysil.

– Dyret er svartelistet i Norge, som en uønsket art.

–Hvis folk ser spor, så bør de varsle?

– Det er ikke etablert et overvåkningsprogram, men det finnes rovviltkontakter rundt omkring man kan gi beskjed til. Statens Naturoppsyn tar gjerne imot observasjoner.

Kan bli 40.000 dyr

I dag finnes det rundt tusen villsvin i Norge, først og fremst i Østfold. I følge forskere ved Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) er det sannsynlig at bestanden raskt vil øke, skriver forskning.no.

Villsvinet levde i Norge i en varmere klimaperiode, men ble utryddet for cirka 3-4000 år siden. I Norge står villsvinet på svartelista, mens i Sverige er arten regnet som en innfødt art. På grunn av flytting og fôring teller den svenske bestanden cirka 150 000 dyr.

Villsvinet er i første rekke knyttet til løvkog og blandingsskog, og klarer seg spesielt godt i kulturmarksområder der det er tilgang på skjul.

Villsvin er inntil 185 centimeter og har en halelengde på 15–20 centimeter.

Ifølge forskernes beregninger er det plass og habitater til en villsvinbestand på opptil 220. 000 dyr i Norge dersom bestanden får vokse fritt. Villsvin vil først og fremst kunne etablere seg i lavlandet langs kysten fra Sverige til Trøndelag.

Forskerne regner med at populasjonen dobler seg hvert tredje år. Hvis man tar hensyn til topografi og naturlige hindringer for spredning, er det imidlertid mer realistisk å anslå at villsvinbestanden vil være på rundt 40 000 enn 220 000 om 12–15 år.

Naturoppsyn Frode Aalbu innrømmer at han er overrasket.

– Jeg hadde  ikke forventet at det skulle dukke opp to stykker i Trøndelag i år. Det er tidligere enn vi hadde regnet med, sier Aalbu.

Vennligst Logg inn for å kommentere
3 Kommentartråd
0 Svar
0 Følgere
 
Kommentar med flest reaksjoner
Mest populære kommentartråd
1 Kommentarforfattere
Inge Bertil Bruseth Siste kommentarforfattere
nyeste eldste mest reagert på
Inge Bertil Bruseth
Gjest
Inge Bertil Bruseth

Er et villsvin i Trøndelag en trussel???

Inge Bertil Bruseth
Gjest
Inge Bertil Bruseth

Må nok beklage at jeg var litt for rask på labben. Villsvin formerer seg fort og fører med seg smittsom svinepest som også er meget smitter

Inge Bertil Bruseth
Gjest
Inge Bertil Bruseth

Avslutter med at! Svinepest er meget smittsomt.