Ap legger bredsiden til mot landbruksministeren:

Krever ny behandling i Stortinget

Ap er provosert over at landbruksminister Olaug Bollestad (KrF) ikke legger opp til full kompensasjon for pelsdyrbøndene i arbeidet med ny forskrift.

Erstatningsordningen for pelsdyrnæringen blir så dårlig at den må forkastes og landbruksminister Olaug Bollestad (KrF) må komme tilbake med en ny sak til Stortinget, krever næringspolitiker Terje Lien Aasland (Ap).

– Jeg forventer at hun nå ikke lander forskriften på den måten hun har tenkt å gjøre det, men at hun kommer til Stortinget med en sak som faktisk bidrar til at vi får et anstendig oppgjør for pelsdyrbøndene, sier næringspolitiker Terje Lien Aasland (Ap) til Nationen med henvisning til arbeidet landbruksminister Olaug Bollestad (KrF) nå er i ferd med å sluttføre.

Det er ventet at det endelige forslaget til erstatningsforskrift for pelsdyrbøndene er rett rundt hjørnet, men misnøyen med regjeringens arbeid er økende.

Forslaget som ble sendt på høring tar ikke høyde for å gi full erstatning, men kun bokført verdi, og innebærer heller ikke kompensasjon for fremtidig inntektstap.

Dette til tross for at landbruksministeren i debatten om nedleggelse av næringa 13. juni i år lovte å unngå «urimelige utslag» for enkeltbønder når erstatningsordningen skulle utformes.

Slik ble det imidlertid ikke og dette utløste sterke reaksjoner da forslaget til forskrift ble sent på høring. I ettertid har allerede Sp krevd ny behandling i Stortinget, mens fylkeslagene i regjeringspartiene KrF og Venstre i Trøndelag har krevd at ingen skal lide tap når næringa tvangsnedlegges fra 2025.

LES OGSÅ: Trøndelag KrF:  –  Reelt tap må dekkes     og    Trøndelag Venstre:  – Ingen skal lide tap

Terje Lien Aasland peker på at det ikke er Stortinget som har bedt statsråden legge frem en erstatningsordning som tar utgangspunkt i bokført verdi. Aasland krever at forslaget til forskrift må skrotes og at landbruksministeren kommer tilbake til Stortinget med en ny sak.

– Bollestad skyver Stortinget foran seg i sitt forsvar mot å gi bøndene et dårlig oppgjør. Det må hun slutte med. Hun må ta innover seg debatten i Stortinget da denne saken ble vedtatt. Den var veldig alvorstynget, og man sa veldig klart fra at erstatningen måtte være skikkelig. Ingen skulle sitte igjen med gjeld eller havne i økonomisk ruin, sier Aasland, til Nationen. Han forventer nå at det blir lagt opp til anstendig oppgjør for pelsdyrbøndene.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments