LUSK: Det må lusk med i Vømmøluniverset, Tony Waage spiller.
LUSK: Det må lusk med i Vømmøluniverset, Tony Waage spiller.Bilde 1 av 10
TANGO KAPITAL: Hans Rotmo har et budskap i alle sine låter. Her med Berit Lillevold på trekkspill og Lars Erik Fisknes på bass.
TANGO KAPITAL: Hans Rotmo har et budskap i alle sine låter. Her med Berit Lillevold på trekkspill og Lars Erik Fisknes på bass.Bilde 2 av 10
RÅ MUSIKERE: Torfinn Hofstad og Arild Moe imponerte på henholdsvis fele og gitar.
RÅ MUSIKERE: Torfinn Hofstad og Arild Moe imponerte på henholdsvis fele og gitar.Bilde 3 av 10
SPREKT: Lars Erik Fisknes og Hans Rotmo i godt driv på scenen.
SPREKT: Lars Erik Fisknes og Hans Rotmo i godt driv på scenen.Bilde 4 av 10
GAMMELJO: Han er på sykehjemmet, han Gammeljo, når han blir intervjuet av en journalist. Resultatet blir sånn passe.
GAMMELJO: Han er på sykehjemmet, han Gammeljo, når han blir intervjuet av en journalist. Resultatet blir sånn passe.Bilde 5 av 10
MOBILLYS: Overraskende mange velger å følge konserten via mobil.
MOBILLYS: Overraskende mange velger å følge konserten via mobil.Bilde 6 av 10
FORNØYD: Hans Rotmo med hånda i været etter nok en låt som traff rett i publikumsnerven.
FORNØYD: Hans Rotmo med hånda i været etter nok en låt som traff rett i publikumsnerven.Bilde 7 av 10
– Han setter fingeren på ting vi er opptatt av, jeg må si det var bra.
– Han setter fingeren på ting vi er opptatt av, jeg må si det var bra.Bilde 8 av 10
ANDRE GANG: jeg var på konsert med dem i Oslo tidligere i høst, og nå i dag. Det er helt topp, det er artige tekster, samtidig som han er politisk og tar opp problemer, sier Magne Høie.
ANDRE GANG: jeg var på konsert med dem i Oslo tidligere i høst, og nå i dag. Det er helt topp, det er artige tekster, samtidig som han er politisk og tar opp problemer, sier Magne Høie.Bilde 9 av 10
KJEMPEBRA: – jeg syntes konserten var kjempebra, det var mange kjente melodier. Jeg synes de gamle er bedre enn de nye, jeg vet ikke hvorfor det er sånn. Jeg hører flere som sier det samme. I kveld fikk vi jo høre flere av de gode, gamle hitsene.
KJEMPEBRA: – jeg syntes konserten var kjempebra, det var mange kjente melodier. Jeg synes de gamle er bedre enn de nye, jeg vet ikke hvorfor det er sånn. Jeg hører flere som sier det samme. I kveld fikk vi jo høre flere av de gode, gamle hitsene.Bilde 10 av 10

Fylte kulturhuset til randen:

Rotmo ruler

Hans Rotmo tok sitt publikum med på en rask gjennomgang av femti års låtskriving.

Kveldens første låt skrev Hans Rotmo i 1966, da han gikk på gymnaset.

– Jeg kjedet meg så fryktelig, spesielt i timene, forteller Rotmo, og publikum gapskratter. Og mens han og bandet spiller «Førarkortet» blir det helt klart et det er et dedikert publikum i salen; her er det allsang fra første vers.

Og denne konserten blir en kronologisk ferd gjennom årene med Rotmo, vi skal få følge ham som låtskriver og tekstforfatter fra sekstitallet og helt inn i våre dager. Og litt tilbake igjen.

Passende nok avslutter han settet med «Sjølmeldinga», og det er i grunnen det han har drevet med gjennom konserten, gitt oss høydepunkter fra sin mangslugne karriere, uten å ta med de tingene som drar ned, og det er kanskje lurt å gjøre det sånn i en slik melding.

Mange av de kjente, og for publikum kjære, hitsene er med, og folk synger med på det de kan.

«Gammelpotet», «Fjøsvisa», «Hammarfossens brus» er låter som har fulgt oss en mannsalder, og umulig å ikke ha blitt kjent med, om man er trønder, iallefall.

Rotmo har utviklet både musikk og tekster gjennom årene, og fra de opprørske og humoristiske første, har han latt det snike seg inn mykere melodier i repertoaret etterhvert som han har holdt på. Og latt seg inspirere av musikksjangre som tango og reggae, og med et solid band i ryggen kommer de unna med både det ene og det andre.

Berit Lillevold på trekkspill kommer inn som en virvelvind, og hiver seg i spillinga med hele seg.

Lars Erik Fisknes på bass, Tony Waade på trommer, Arild Moe  på gitar og Torfinn Hofstad  på fiolin er drevne og dyktige musikere, og utgjør et tight og velspilt band sammen med Rotmo.

Hans Rotmo selv holder publikum i ånde med kjappe anekdoter og fantastisk herlig trønderdialekt der ordene ramler ut og blir en herlig tirade man må konsentrere seg for å følge med på. Som låtene forøvrig.

Det er også plass til samfunnskritikeren Rotmo i stykket, og han er fremdeles like aktuell i sine betraktninger, være seg motstand mot vindmøller ( «–En oppmuntring til alle de som kjemper mot vindmøller; og dem blir det faktisk flere og flere av») eller fraværet av arbeiderbevegelsen («– Problemet med arbeiderbevegelsen i dag er at de beveger seg for lite!»).

24 låter på under halvannen time er litt av en oppvisning, og når «Itjnå som kjem tå seg sjøl» kommer som ekstranummer, er det stående applaus fra et takknemlig publikum som blir Rotmo og bandet til del.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments