Aase Anita Midtskog.
Aase Anita Midtskog.

Bygdekvinnelaget arrangerer kurs i flatbrødbaking:

Setter karene først i køen

Bygdekvinnelaget i Oppdal kjønnskvoterer mannfolka når de inviterer til kurs i flatbrødbaking.

–  Det står en hel hærskare med damer i kø for å bli med på kurset, men det er ikke så mange karer som har meldt seg på, sier Aase Anita Midtskog til Radio E6.

Hun er kursholder når Bygdekvinnelaget i Oppdal arrangerer lavterskelkurs der det blir mulig å lære seg å både tjukklefse og flatbrød.

Lefsekurset er allerede fulltegnet, men det er fortsatt ledige plasser på flatbrødkuret, der Midtskog altså ønsker seg flere menn.

–  Ja, der er det karene som har fortrinn. Og det er ingen heksekunst å lære seg dette, alle kan. Det handler om ti prosent talent og 90 prosent øving, akkurat som å lære seg å spille gitar.

Hun vet at mange menn er dyktige jegere som også lager gode viltgryter.

–Tenk deg å kunne servere hembåkkå flatbrød til jegergryta, utfordrer kursholderen.

Kurset holdes neste torsdag og fredag på kjøkkenet til Oppdal ungdomsskole og påmeldingsfristen går ut søndag. De som melder seg på blir dessuten med i trekningen av ei takke.

Midtskog røper at hun har med seg noen grunnoppskrifter fra tiden da hun drev aktivt med bakst i selskapet Furkunt og Hemlåggå som hun drev sammen med nå avdøde Solvor Iløkken.

– Disse oppskriftene er siden blitt utviklet litt, og man kan også finne sine egne tilsetningsstoffer som gjør at det blir luggumt. Men det er mjølet som er genistreken, blir det for mye mjøl inne i lefsa, blir det ikke godt.

–  Har folk tid til å delta på kurs nå når mange allerede er i sving med julebaksten?

– Jeg tror dette er midt i prikk. Får man unna litt nå så er det mon i det! Og flatbrøet står seg godt til jul om det er godt innpakket og lefsa kan legges i fryseren.

I følge Aase Anita Midtskog er det stor interesse for slik bakst på landsbasis. Dessuten er hun opptatt av at bakekurs sosialt:

– Det blir mye skratt, moro, gode tips, stunt og fine kaffestunder!

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments