Jens Storli fra Visit Trondheim med juryleder Dr. Edith M. Szivas, Kirsten Indgjerd Værdal fra fylkeskommunen, rådmann Morten Wolden i Trondheim kommune, og Kristine Rise fra Oi! Trøndersk Mat og Drikke,
Jens Storli fra Visit Trondheim med juryleder Dr. Edith M. Szivas, Kirsten Indgjerd Værdal fra fylkeskommunen, rådmann Morten Wolden i Trondheim kommune, og Kristine Rise fra Oi! Trøndersk Mat og Drikke,

Sjarmerte juryen med ferske, nyplukka kamskjell:

Sjarmerte juryen

Juryen er velvillige når Trøndelag og Trondheim har søkt om å bli European Region of Gastronomy i 2022.

Stokkøya Strandbar, som eies av søstrene Ingrid og Torild Langklopp med ektefeller, var bare ett av stedene som fikk besøk av juryen som er med og bestemmer hvilke steder som får den gjeve tittelen.

Kristine Rise i Oi! Trøndersk mat og drikke er glad på vegne av så mange som har vært med og jobbe mot dette målet.

– Det er mange som har jobbet godt med matregionen Trøndelag, både på produksjon og foredling av lokale råvarer, forskning, reiseliv, mange områder. Så ønsket Visit Trondheim og Trondheim kommune sammen med Trøndelag å søke om å bli Europeisk matregion i 2022. Rise har ledet arbeidet med å utforme søknaden, og den ble sendt inn i oktober. Nå kom juryen på besøk, og i løpet av to hektiske dager fikk juryen, som består av fire personer fra Hellas, Spania, Danmark og Finland under ledelse av Edith M. Szivas besøke Gangstad Gårdsysteri og Øyna på Inderøy, samt altså Stokkøya og Refsnes oppdrettsanlegg i Åfjord.

I Trondheim besøkte de blant annet Scandic Nidelven, Britannia og Liantunet med Inge Johnsen. I tillegg fikk de møte representanter fra NTNU, Sintef, NHO Reiseliv, Næringsalliansen, NIBIO, Nord Universitet og Mære landbruksskole. Til sammen fikk juryen et bilde av matregionen Trøndelag og hvilket potensial som ligger i arbeidet framover.

Juryen lagde en innstilling, som nå skal behandles i det internasjonale nettverket IGCAT. Rundt årsskiftet kommer beskjeden om Trondheim og Trøndelag får statusen i 2022.

Og juryen var sikre i sin sak:

– Juryen har bestemt seg for at tittelen bør gå til Trondheim og Trøndelag, erklærte juryleder Szivas torsdag kveld.

Kristine Rise var selvfølgelig tilstede under juryens avgjørelse.

– Hvordan var det?

– Det er kjempestas! Herlighet, og så skal det sies at i søknaden er det fire områder som beskrives som Trøndelag fortsatt skal jobbe mye med.

Rise sier at denne hederen er en flott anerkjennelse.

– Nå skal vi fylle dette med innhold, og vise hva vi får til framover.

Om regionen får statusen i 2022, starter arbeidet med å samle miljøene som sammen skal skape innholdet i det videre arbeidet for å nå målene. Dette skal gjøres i tett samarbeid med aktørene i Trondheim og Trøndelag som jobber for en sterk matregion og matdestinasjon.

– Hvordan vil man i Oppdal merke denne satsingen?

– Oppdal er en stor del av dette, selvfølgelig, sammen med de andre delene av Trøndelag. Nå strater jobben med å gå ut til aktørene som allerede jobber med matregionen, få dem med på laget, finne ut hva det allerede jobbes med i dag, og hvordan vi kan utvikle det. Nå får vi mulighet til å se alt under ett, og finne ut hvor vi skal.

Det er valgt ut fire mål for arbeidet:

Mål 1: Trondheim og Trøndelag skal samhandle godt for å bli en internasjonalt ledende matregion

 

Mål 2: Trondheim og Trøndelag skal øke verdiskapingen i den bærekraftige matproduksjonen gjennom å koble kunnskapsmiljøer og næringer.

 

Mål 3: Trondheim og Trøndelag skal bli en kjent og anerkjent internasjonal matdestinasjon.

Mål 4: Trondheim og Trøndelag skal bli ledende i landet til å rekruttere til matproduksjon og reiseliv.

Her plukkes ferske kamskjell foran jurybesøket på Stokkøya Strandbar:

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments