NED MED SKILTENE: Vert Knut Nyhus skrudde ned skiltene på Kongsvold Fjellstue i dag.
NED MED SKILTENE: Vert Knut Nyhus skrudde ned skiltene på Kongsvold Fjellstue i dag.

22 års historie på Kongsvold er over for Ellen og Knut Nyhus:

Skrudde ned skiltene

Når vertskapet på Kongsvold stenger dørene nå, er de ganske kritiske til at ingen har tatt over driften ennå.

Ekteparet Knut og Ellen Nyhus har løftet Kongsvold Fjeldstue til å bli et godt besøkt, velrenommert spise- og overnattingssted, med gourmetmiddager av ypperste klasse. Nå er det slutt for driverparet.

– Jeg skrudde ned «Historic hotels of Europe»- og «Håndplukket»-skiltet. Og så fant jeg et gammelt skilt min far har laget i sin tid, der det med tusj er skrevet «Kongsvold er stengt for vinteren». Det satte jeg opp, sier avtroppende vert for Kongvold Fjeldstue, Knut Nyhus til Radio E6 mandag formiddag.

Han og kona Ellen har drevet fjellstua i 22 år, og nå har de altså takket for seg.

– Hva skjer med fjellstua nå?

– Vi har hatt stengt i november, desember og januar hvert år, og da har vi alltid stengt for å åpne igjen i mars. I år er det ikke vi som skal gjøre dette, og jeg håper inderlig at det er noen andre som skal ta over, sier han.

Nyhus håper skiltene blir skrudd opp igjen.

– De statlige myndigheter har ikke fått på plass deres erstattere?

– Det er riktig. Vi sa ifra i januar at dette er vårt siste år, og at myndighetene måtte finne våre erstattere.

Nyhus har vært i kontakt med departementet flere ganger, og vet at de nå er i gang med å skrive en utlysningstekst.

– Vi har visst i 20 år at det skulle være slutt i 2019. Vi har fått tilbudet om å drive videre, men det er ikke aktuelt.

Nå skal de flytte ut fra det som har vært hjem og arbeidsplass i 22 år, det er en jobb i seg selv. – Så skal vi klare hodene våre og finne nytt fotfeste, og det tror jeg skal gå lett, sier han.

– Alt er en prosess, og vi har levd i den prosessen de siste fem årene, der vi blant annet har skrevet bok om Kongsvold.

– I natt var det 20 kuldegrader, og denne mandagen er en uendelig vakker dag i fjellet, sier han.

– Det kommer vi til å savne. Men det er perioder i livet der man gjør det ene, og senere gjør man noe annet, sier Nyhus, som legger til at driverparet er ganske kritiske til at det ikke er noen som har tatt over nå.

– Vi har en ordrereserve nå. Hvis noen tar over, vil de ha bestillinger som allerede utgjør en tredjedel og en fjerdedel av omsetningen. Det forsvinner bare bort om ingen gjør noe med det.

Ekteparet Nyhus avsluttet sine år på Kongsvold på en verdig måte.

– Vi hadde kammermusikk-weekend. Kammermusikkfestivalen i Trondheim hadde lovt oss et skikkelig høydepunktum, og det ble en skikkelig fin sistehelg. Det var supert, og fantastisk. 60 personer spiste indrefilet av moskus. Så kan du regne ut hvor mange moskus vi måtte ta av for å få til det, forteller han.

Vennligst Logg inn for å kommentere