Vel 60 frammøtte kom med innspill til kulturminneplanen som skal ligge ferdig i 2020.
Vel 60 frammøtte kom med innspill til kulturminneplanen som skal ligge ferdig i 2020.

Startet arbeidet med kulturminneplanen i Oppdal:

Startet arbeidet med kulturminneplanen:

Med inspirasjon fra Kristin Prestvold som jobber med kulturminnevern i Trøndelag fylkeskommune, og direktør for kulturminnefondet, Simen Bjørgen, sparket Oppdal kommune i gang arbeidet med ny kulturminneplan i Oppdal.

Direktør for kulturminnefondet, Simen Bjørgen, spurte salen hvor mange som hadde kjørt forbi et kulturminne på vei til Oppdal Turisthotell onsdag kveld, og da omtrent tolv av seksti personer rakte opp hånden, sa han at han etter foredraget håpet at alle skulle gjøre det. For et kulturminne er mer enn man kanskje tror.

Og Kristin Prestvold, som  har ansvaret for kulturminneformidling i Trøndelag med fokus på opplevelse, attraksjonsutvikling og verdiskaping, forklarte at det er en fryd å være i Oppdal, fordi:

– Her er det kulturminner overalt.

Det skulle borge for et omfangsrikt arbeid med å forme en kulturplan for Oppdal det neste året.

Kulturkonsulent Sjur Vammervold leder arbeidet sammen med flere fagfolk fra Oppdal kommune, og onsdag ønsket de innspill fra de frammøtte på hva de tre viktigste kulturminnene i Oppdal var.

– Det var ikke mange av forslagene som var like, og det var heller ikke slik at Gravfeltet på Vang var på topp hos alle, sier Vammervold, som skal jobbe med forslagene en tid framover.

Kristin Prestvold benyttet samtidig anledningen til å presentere den første av totalt åtte nye filmer som skal vises på Vangfeltet, når folk scanner utplasserte QR-koder med telefonene sine. Da vil de få opp små historiske filmsnutter, og denne første handlet om en av smykkene som er funnet på Vang.

Artikkelen fortsetter under filmen:

Vammervold har fortellerstemmen i filmen.

Om historien i filmen sier Prestvold dette:

– Vi vet mye om beslaget, eller brosjen i Kulmin-filmen om «Gjenstanden forteller», men vi vet ikke hvordan den kom til Oppdal. Der blir det kvalifisert gjetning basert på historisk faktagrunnlag. God historiefortelling er i fokus, å fange tilskueren inn i fortellingen.

I tillegg har de fått lokal hjelp:

– Kopien av brosjen vi bruker i filmen er laget av Marius F. Hoel i Oppdal. Den er et prakteksemplar, utrolig flott utført.

Prestvold holdt foreøvrig et flott foredrag der hun trakk de store linjene om Oppdals rike historie fra 12500 år siden og til i dag.

Kulturminner

Direktør for kulturminnefondet, Simen Bjørgen, fortalte om hva slags støtte man kan få når man skal jobbe med kulturminner.

Og kulturminner defineres som «alle spor etter menneskelig aktivitet i vårt fysiske miljø.

Gjennom kulturminnefondet kan man få støtte til blant annet håndverkskurs, og sikring- eller strakstiltak.  Og det er enklere å få støtte om objektet er nevnt i en kommunal kulturminneplan. Gjennom fondet kan man få inntil 70 prosent støtte om man tar vare på særlig viktige kulturminner.

80 prosent av midlene i fondet går til bygninger, og blant annet i Oppdal har Inger Helene Ishoel Olsen fått støtte til restaurering av et stabbur på Stugguhaugen. Håndverker Aleksander Fjellvang, som fikk tildelt nasjonalt håndverksstipend denne kvelden, har satt buret i stand.

Ivar Hagen på Innestu Gorset har fått støtte til skifertak, tak-konstruksjon, og gulv og gulvåser.

– Når man får 115.000 kroner i støtte, utgjør  det som regel en tredjedel av den reelle kostnaden, forklarte Bjørgen.

Bjørgen lovte å komme på befaring på nyåret om det var noen som ønsket hjelp til å se på prosjekter.

Vennligst Logg inn for å kommentere