Forsinkelser for det nye Nasjonalmuseet:

Utsetter åpningen et halvt år

Åpningen av det nye Nasjonalmuseet på Vestbanetomta i Oslo, som får fasader av oppdalsskifer, er utsatt et halvt år og åpner først våren 2021.

Årsaken til forsinkelsen er at to kritiske leveranser til prosjektet er forsinket.

Leveransene er knyttet til teknisk anlegg og nødvendige sikkerhetsdører. Åpningen er derfor utsatt med et halvår – fra høsten 2020 til våren 2021.

Fasadene på nybygget kles med skifer fra Oppdal Sten AS som sammen med sine tyske samarbeidspartnere har skreddersydd fasadesteinen til formålet.

Nasjonalmuseets direktør, Karin Hindsbo, synes det er trist at åpningen blir utsatt.

– Dette er leit. Vi hadde gledet oss til å åpne museet høsten 2020 og har planlagt for det. Nå må vi se på hvordan vi skal håndtere dette på best mulig måte, sier Hindsbo.

Det nye nasjonalmuseet blir Nordens største kunstmuseum, med rundt 5.000 kunstverk som skal stilles ut i den faste samlingsutstillingen.

Kostnadsrammen på museumsbygget er på 6 milliarder kroner og blir ikke påvirket av forsinkelsen, opplyser Kommunal- og moderniseringsdepartementet i en pressemelding.

– Når det nye Nasjonalmuseet åpner, får vi et praktbygg som vil gi generasjoner av nordmenn gode kunstopplevelser. Det er også gledelig at vi ferdigstiller et så komplisert byggeprosjekt under kostnadsrammen, sier kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland (H).

Byggherre Statsbygg understreker at Nasjonalmuseet først kan tas i bruk når utstillingslokaler og magasiner er ferdigstilt, testet og har stabil drift.

– For å ikke gå på akkord med kvaliteten vil vi sørge for at disse leveransene på plass, og for at de blir testet, slik at vi har en stabil drift før vi åpner. De to leveransene sørger for riktig luft og temperatur og en handler om sikkerhetsdører, sier kommunikasjonsdirektør Hege Njaa Aschim i Statsbygg til NTB.

– Til tross for krevende prosjektgjennomføring er vi trygge på at Nasjonalmuseet vil få de aller beste løsningene for visning og formidling av Norges kunstskatter, sier administrerende direktør Harald Nikolaisen i Statsbygg.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments