Ola Bruholt nett

Fjellandbrukskonferanse for femte gang:

– Viktig møteplass for bønder

Bønder med små og mellomstore bruk er målgruppa for Fjellandbrukskonferansen som i år arrangeres for femte gang.

–  Vi tror at Fjellandbrukskonferansen har kommet for å bli, sier rådgiver ved landbruksavdelingen i Oppdal kommune, Jenny Kristin Heggvold til Radio E6.

Bak konferansen står faglagene i landbruket og landbrukskontorene i Oppdal og Rennebu kommune, sammen med Oppdalsbanken, Norsk Landbruksrådgivning Trøndelag, Nortura, Felleskjøpet, Fylkesmannen og rekrutteringsnettverket Bonde så klart.

Konferansen arrangeres neste tirsdag, og i dag går påmeldingsfristen ut. Så langt er det vel 60 påmeldte.

Heggvold mener konferansen er blitt en viktig møteplass for gårdbrukere i regionen.

–  Bakgrunnen for konferansen er ønsket å ha en sosial arena for gårdbrukerne, der vi også kan gi faglig input. Målet er å rekke alt mellom fjøstidene, sier Heggvold.

Det er landbruksdirektør i Fylket, Tore Bjørkli, som åpner konferansen som i år sikter seg særlig inn mot små og mellomstore bruk.

–  Investeringer, økonomi, klima og setring er sentrale tema i år, forteller Heggvold, som har invitert Jan Ludvig Andreassen i Eikagruppen til å snakk om investeringer i landbruket og Bernt Fløttum i Tine til å forelese om driftsplaner.

   – Overproduksjon av melk og sauekjøtt får mye oppmerksomhet nå. Er dette tema?

–  Ikke direkte, men år vi trekker frem både økonomi og drift så handler det om å forholde seg til at markedet svinger. Det handler om å legge inn sikkerhetsmarginer i drifta og hvordan man skal ta høyde for at prisen faller på grunn av overproduksjon. Slik har bøndene alltid vært vant til å tenke, man må planlegge både for 20 og 30 år fremover.

Melkebøndene Synnøve og Ola Bruholt fra Rennebu, som vant Kulturlandskapsprisen i Trøndelag 2019 kommer for å dele sine er faringer om setring i praksis.

Hederen mottok de for drifta av Svartdalssetra på Nerskogen.

–  Bøndene i Oppdal og Rennebu er flinke til å holde setrene i drift. Mange søker om midler til skjøtsel av setervollene og i Oppdal er rundt 20 setre i drift.

Arrangøren har invitert Farmervinner Halvor Sveen fra Rendalen til å kaste litt ekstra glans over dagen. Han ble også kåret til årets bygdeprofil i Nationen i 2018.

– Han er en tydelig profil som tør å være seg selv og stå for det han gjør. Han står på og er positiv uansett hvordan det går, sier Jenny Kristin Heggvold, som mener Sveen er et godt forbilde for bøndene i fjellregionen.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments