Regn i vente, skredekspert med kraftig advarsel til skigåere:

Advarer mot stor snøskredfare

Søndag ble to personer tatt av snøskred rett ved Bjørnabekken på vestsiden av dalen mellom Dalsvatnet og Ångardsvatnet.

De var en del av en vennegjeng på seks som gikk tur i Storlidalen både lørdag og søndag.

De to fikk hjelp av turkamerater til å komme seg ut av snømassene, og til adressa.no forteller en av de som ble begravd i løssnøen at han fikk en halvmeter snø over seg.

– Først fikk jeg litt panikk. Så måtte jeg prøve å komme meg løs. Deretter begynte jeg å tenke på de andre. Jeg visste ikke hvordan det hadde gått, om de også var begravd eller om de var fri slik at de kunne grave meg ut, forteller mannen fra Trondheim som er i 20-årene til adressa.no. Lenger ned i skogen gikk et annet turfølge på fem personer.

Skredkanten var ifølge varsom.no på 998 moh og stoppet 85 høydemeter lenger ned i lia. De to som ble begravd skal ifølge nettstedet ha klart å grave fram ansiktet etter rundt 15 sekunder.

– Dette er helt klart en vekker. Når det blåser nordvest og snør et par dager og du er på ski  i Trollheimen over tregrensa, må du vite hva du holder på med,  sier avsnittsleder Finn Skårsmoen til OPP.

Politi og helsepersonell kjørte til Storlidalen og møtte turfølget på totalt elleve personer da de kom ned til parkeringsplassen.

Mandag morgen var det 75 cm snø ved værstasjonen i Storlidalen, og på varsom.no advares det om stor snøskredfare i Trollheimen. Det skyldes mildværet som nå kommer innover Midt-Norge med temperaturer opp mot 5-7 grader – og regn – hvis vi skal tro yr.no.

«Økende snøskredfare grunnet rask temperaturstigning og nedbør som regn. Naturlig utløste snøskred sannsynlig», heter det i tekstvarselet.

Tindeveileder Tor Olav Naalsund er blant observatørene som bidrar med informasjon til varsom.no. Han sier til Radio E6 at mildværet som kommer vil øke faregraden for skred fra «betydelig» til «stor». Han viser til at snølagene allerede har dårlige bindinger etter en høst med kulde som har gitt et kornet snølag i bunn som nysnøen kan skli på.

– I tillegg til temperaturstigning og nedbør, så vil de få bindingene i snøen bli enda dårligere. Derfor vil det bli økende snøskredfare utover dagen og i morgen. Det all mulig grunn til å holde seg unna skredterreng, sier Naalsund.

Selv ikke skogskjøring trenger være trygt de neste dagene:

– Går en i skogen nå må en passe på det som er over seg. En må tenke seg vel om de neste to dagene, sier Naalsund om skikjøring i terreng

Men det er én god ting med mildværet og regnet som er varslet.

– Mildværet kan forhindre at det blir en enda dårligere vinter. Hvis regnet nå kommer djupt ned i snølagene og det fryser til og blir kaldere vil det gi mer normale vinterforhold,

Vennligst Logg inn for å kommentere