Mannskap strør gangveier i sentrum tirsdag morgen.
Mannskap strør gangveier i sentrum tirsdag morgen.Bilde 1 av 2
Mye mannskap var ute i morgentimene for å brøyte og strø veier og gangveier.
Mye mannskap var ute i morgentimene for å brøyte og strø veier og gangveier.Bilde 2 av 2

Sporete veier, glatte gangveier og ruglete P-plasser:

Brøytesjefen forberedt til væromslaget

Brøytemannskap ble utkommandert i natt for å hindre kaos på kommunale veger. Men regnværet uteble – det gjør ikke alltid kritikken mot brøyting og strøing.

Avdelingsleder for samferdsel i Oppdal kommune, Eirik Kvål, var forberedt på væromslaget. Derfor ble mange av kommunens 45 brøytere sendt ut på de kommunale veiene i Oppdal i natt for å få vekk det meste av nysnøen før mildværet og regnet kom.

Heldigvis ble ikke mildværet like ille som det var varslet i går. Regnet ga seg i 10-tida, og det kom bare 3,1 millimeter i løpet av de tre timene det varte. Kvål er lettet:

– Det var greit å stå opp i morges og se at det ikke var meldt så mye regn likevel, sier Kvål til Radio E6 tirsdag morgen.

Likevel merkes mildværet på veiene.

– Det blir ofte litt sporete og litt glatt. Nå skal vi skrape veiene der det er sporete.

Tidligere i høst var mange oppgitt over ruglete og glatt underlag, blant annet på torget og andre parkeringsplasser i sentrum. Kvål sier det er et ressursspørsmål:

– Vi skulle helst ha hatt alle veiene som stuegulv, men vi har ressurser vi må ta hensyn til. Vi har en brøyteinstruks vi prøver å følge.

– Året går mot slutten – nærmer det seg også slutten på brøytebudsjettet?

– Ja, sånn er det hvert år.

Tekniske tjenester i Oppdal har et budsjett på 3,5 millioner kroner til brøyting og strøing, opplyser Kvål, som gjerne skulle ønsket seg litt mer:

– Kreves det at det skal brøytes oftere, kreves det mer penger til tekniske tjenester.

Brøyteinstruksen sier at gangveiene skal brøytes når det er åtte cm snø, mens veiene skal brøytes når det er tolv cm om snøen er tørr, og ti cm om den er bløt, opplyser Kvål.

Publikumsrespons

På oppfordring fra OPP har også publikum stilt noen spørsmål til avdelingslederen.

Grethe Stenkløv skriver at Inge Krokanns veg, Aunevegen og gamle E6 er håpløse å kjøre på, og lurer på hvorfor de ikke blir skrapet.

– Alt er relativt. Det kan sikkert oppfattes av noen som håpløst, spesielt når en kommer fra E6, som har en helt annen driftsinstruks enn de kommunale veiene. Det eneste vi kan gjøre er å brøyte oftere og skrape mer, men det er en utfordring å holde budsjettet, svarer Kvål.

Han legger til at en misforståelse førte til at gangveien mellom Vikavegen og idrettshallen kun ble brøytet én dag i helga.

– Nå skal det være ordnet opp i, sier Kvål.

Siri Dyveke Hoel spør hvorfor det ikke brøytes på natta lengre.

Kvål svarer at instruksen brøyterne har sier at det ikke skal brøytes mellom klokka 23 og 05, bortsett fra når det kommer store snøfall.

– I natt har de vært ute på grunn av været, legger han til.

Totalt har kommunen kontrakt med åtte entreprenører som disponerer til sammen 45 brøytere i Oppdal. I sentrum har de brøytet i hele natt, opplyser Kvål.

Publikum er flinke til å si ifra dersom det trengs, sier Kvål, som regner med å motta noen telefoner angående manglende strøing i dag.

– Da det første snøfallet kom i fjor, fikk jeg en telefon om at vi måtte ut og brøyte. Så ringte telefonen igjen, og da fikk jeg kjeft for at vi brøytet så tidlig. Da tenkte jeg at jeg ikke må ta denne jobben personlig, humrer han.

Logger brøytingen

Kvål følger brøytingen tett og tok i høst i bruk et nytt verktøy hvor all brøyting og strøing blir logget. Det nye verktøyet fungerer slik at avdelingslederen via datamaskinen kan se hvilke brøytere som er ute – og hvor de er.

Brøyterne kan også bruke nettsiden for å se hvilke veier som har blitt brøytet. Så langt er Kvål fornøyd med systemet, og sier det fungerer godt.

0 Comments
Inline Feedbacks
Vis alle kommentarer