Ellen Nyhus overlater nøkkelen hun har hatt i 22 år, til Avdelingsdirektør Anne-Judith Munthe-Kaas hos Riksantikvaren.
Ellen Nyhus overlater nøkkelen hun har hatt i 22 år, til Avdelingsdirektør Anne-Judith Munthe-Kaas hos Riksantikvaren.

Riksantikvaren bad om å få fritak fra Kongsvold:

Leverte nøkkelen

Onsdag leverte ekteparet Nyhus nøklene til Kongsvold fra seg. Nå er 22 års historie definitivt over, og nye drivere kan ta over.

Det var avdelingsdirektør Anne-Judith Munthe Kaas somtok imot nøklene, og Kongsvold, fra paret som har drevet stedet de siste 22 årene.

– Det var i grunnen greit, det var god stemning, sier Knut Nyhus. Han legger til at det egentlig var en lettelse.

LES OGSÅ: Skrudde ned skiltene

Munthe Kaas sier til OPP at det er et mål å få en driveravtale på plass så raskt som mulig.

– Vi ønsker som det står i annonsen, et bredt tilbud på mat og overnatting.

Det er mye oppgradering på eiendommen som Statsbygg nå tar tak i, men detaljene har ikke Riksantikvaren.

Kroa har blant annet vært stengt i mange år, på grunn av at kjøkkenet ikke har vært godkjent. Det skal man nå ta tak i, sier Munthe Kaas:

– Det er meningen at det skal være et tilbud på Kroa fra våren av.

Riksantikvaren har tidligere gitt uttrykk for at de ønsker å bli fratatt ansvaret for Kongsvold.

«Det har vist seg vanskelig å etablere nødvendige kontrakter og avtaler, og så langt har vi ikke lyktes i å få disse på plass. Løsningen har også medført uklare ansvarsforhold for vedlikehold og det å sikre at bygningene er i forskriftsmessig stand», skrev riksantikvar Jørn Holme i et brev til departementet i 2015.

OPP har spurt Klima og miljøverndepartementet hva de ønsker for Kongsvold, og statssekretær Sveinung Rotevatn i Klima- og miljøverndepartementet sier til OPP at man nå jobber videre.

– Riksantikvaren har fått i oppdrag av Klima- og miljødepartementet å finne ny driver av Kongsvold, og har lyst ut dette. De har vært i kontakt med aktører som kan ta seg av både pilegrimsovernatting, kommersiell forpleining og overnatting til forskere. Kongsvold holder i likhet med tidligere år stengt i vinterhalvåret. Det er forventning om å ha ny drift på plass til neste sesong, sier statssekretær Sveinung Rotevatn (V).

Ellen og Knut Nyhus gav tidligere i år uttrykk for at de kunne tenke seg å kjøpe fjellstuene. Rotevatn sier det er en større jobb å få til et slikt salg:

– Eiendommen ble testamentert til daværende Miljøverndepartementet fra Per Holaker i 1973. Det var en forutsetning var at området skulle inngå i Dovrefjell nasjonalpark som en forskningsstasjon for biologi og zoolog i med særlig henblikk på fisk – og viltforskning. Dersom man skulle vurdere et salg av eiendommen måtte dette eventuelt vurderes på bred basis, sier statssekretær Sveinung Rotevatn (V).

Annonsen Riksantikvaren har lagt ut for å skaffe nye drivere, ligger ute på deres egen hjemmeside,.

–  Vi har også lagt utlysning på Finn.no og Horeca-nytt (bransjeblad) i tillegg til samarbeidspartnere på facebook, sier Munthe Kaas.

Hør intervju med Ellen og Knut Nyhus i Nyhetsmorgen i Radio E6 fredag klokka 09.05-10.00

0 Comments
Inline Feedbacks
Vis alle kommentarer