Her kommer brukertilgangen på opp.no  20.januar. Vi innfører betalingsløsning.

Kristofer Hivju og kona Gry Molvær Hivju besøkte sauelageret tidligere i år. Skjermdump: NRK
Kristofer Hivju og kona Gry Molvær Hivju besøkte sauelageret tidligere i år. Skjermdump: NRKBilde 1 av 3
Ingard Langseth har handlet før jul og levert godt pinnekjøtt som fikk sekser hos VGs testpanel.
Ingard Langseth har handlet før jul og levert godt pinnekjøtt som fikk sekser hos VGs testpanel. FOTO: Morgan FrelsøyBilde 2 av 3
Gry Molvær Hivju og Kristofer Hivju ble møtt av 1500 saueskrotter på lageret i Rakkestad.
Gry Molvær Hivju og Kristofer Hivju ble møtt av 1500 saueskrotter på lageret i Rakkestad. FOTO: NRKBilde 3 av 3

Oppdal spekemat på julehandel:

Tømte sauelageret i Norge

Oppdal spekemat har handlet inn 6000 sau på fryselager og tømt nesten alt av det medieomtalte lageret av saukjøtt i Norge.

Før jul meldte Nortura at lagrene av lam og sau kunne bli de største noensinne.

Det var før Oppdal spekemat dro på julehandel.

Tidligere i høst satte NRK søkelyset på de enorme lagrene av lam- og sauekjøtt som ligger nedfrosset flere steder i Norge. Game of Thrones-skuespiller Kristofer Hivju ble sjokkert i programserien da han ble møtt av 1500 skrotter frosset og innpakket i lageret i Rakkestad i Østfold.

Da var omtrent 20 000 sauer på lager eller ti millioner middager. Siden har lagrene økt.

I november var det ifølge Nortura 2.774 tonn lammekjøtt på lager, 355 tonn sauekjøtt, og det lå an til det største lageret av lam- og sauekjøtt noensinne.

Nå har Oppdal spekemat sørget for at ihvertfall saulageret er tømt.

– Ja, vi kjøpte restlageret på 6000 sauer, eller 250 tonn kjøtt. Noen sjanser må en ta, sier daglig leder Ingard Langseth ved Oppdal spekemat overfor OPP. Han forklarer hvorfor de gjorde handelen:

– Vi valgte å være litt offensive. Nå har kjedene sagt at de vil prøve å redusere de store lagrene, nå utfordrer vi de og kjører på, slik at produsentene skal få betalt for maten.

Det var bladet Kjøttbransjen som meldte om storkjøpet. Men summene er langt større enn det bladet omtaler.

– Totalt med kjøp og frakt vil det koste oss 8 millioner kroner. Men det har vi tro på er en god investering, sier Langseth til OPP.

– Hva skal kjøttet videreforedles til?

– Mye vil gå til benfritt fenalår. Vi har også mye salg av bog og benfritt fårekjøtt, som går til sykehus og institusjoner, vi leverer store volum hver uke på Vestlandet.

– Dere er ikke redd for å brenne inne med store lager selv nå da?

– Nei, det vi har bestilt opp står i stil med produksjonsplanen vi har lagt for vinteren og statistikken fra i fjor. Dessuten er det strategisk. Når vi har kjøpt opp alt saukjøttet som er i markedet, kan ingen andre konkurrenter få tak i det. Da tar vi føringen!

Hittil i høstsesongen har Oppdal spekemat stykket opp og solgt 50.000 lam.

Nå lagres sauekjøttet som er kjøpt fra reguleringslagre rundt om i landet på Oppdal spekemats eget lager i Trondheim og over nyttår starter de 35 ansatte nedskjæring ved anlegget i Oppdal.

Oppdal spekemat lager en del av kjøttet for egen produksjonslinje, men er også underleverandør av kjøtt til spekeprodukter over hele landet.

Den desidert største kunden er Fatland som tar rundt 60 prosent av produksjonen, et selskap som også er tungt inne på eiersiden i oppdalsselskapet.

– Nå ser vi for oss at sauelageret går ned og at det viser seg i prisene sauebøndene får. De må jo nesten betale for å bli kvitt dyra, sier Langseth.

Se NRKs «Matsjokket» her.

Vennligst Logg inn for å kommentere
4 Kommentartråd
0 Svar
0 Følgere
 
Kommentar med flest reaksjoner
Mest populære kommentartråd
4 Kommentarforfattere
Øyvind NicolaisenRoar OttershagenMarianne DolpenOddvar Magne Skjørstadmo Siste kommentarforfattere
nyeste eldste mest reagert på
Oddvar Magne Skjørstadmo
Medlem
Oddvar Magne Skjørstadmo

Bravo !

Marianne Dolpen
Medlem
Marianne Dolpen

Tusen takk for en slik hyggelig julegave til oss sauebønder 🙂

Roar Ottershagen
Medlem
Roar Ottershagen

Galskap at så mye mat skal ligge på ett fryselager og at saue bonden får 19 øre kg…..

Øyvind Nicolaisen
Medlem
Øyvind Nicolaisen

Dette lukter muffins