Grunneier Nils Petter Hårstad slår av en prat med hytteeier Bjørn Nilsen.
Grunneier Nils Petter Hårstad slår av en prat med hytteeier Bjørn Nilsen. FOTO: Morgan FrelsøyBilde 1 av 8
Her krysser løypa vegen over Resset der løypa opprinnelig bruker å gå.
Her krysser løypa vegen over Resset der løypa opprinnelig bruker å gå. FOTO: Morgan FrelsøyBilde 2 av 8
Løya over Resset går et stykke parallelt med vegen, før den svinger vestover ned gjennom skogen.
Løya over Resset går et stykke parallelt med vegen, før den svinger vestover ned gjennom skogen. FOTO: Morgan FrelsøyBilde 3 av 8
Nils Petter Hårstad nedover bakkene i løypa han sammen med Jan Otto Hoel og Ivar Vognild har fått preparert. Målet er å preppe løypa resten av sesongen.
Nils Petter Hårstad nedover bakkene i løypa han sammen med Jan Otto Hoel og Ivar Vognild har fått preparert. Fredag ble det preparert løype også vest for Grøtbekken, men ikke på hele strekningen frem til Gjevilvasshytta. FOTO: Morgan Frelsøy, arkivBilde 4 av 8
Hytteeier, Jan Erik Ellingvåg, på vei oppover gjennom den upreparerte delen av løypa.
Hytteeier, Jan Erik Ellingvåg, på vei oppover gjennom den upreparerte delen av løypa. FOTO: Morgan FrelsøyBilde 5 av 8
Hit men ikke lenger. Her stanser den preparerte løypa nedenfra langs traseen som går over Resset, vest for vegen. Det er nærmere 400 meter å gå for denne skiløperen før han kommer inn på preparert spor igjen.
Hit men ikke lenger. Her stanser den preparerte løypa nedenfra langs traseen som går over Resset, vest for vegen. Det er nærmere 400 meter å gå for denne skiløperen før han kommer inn på preparert spor igjen. FOTO: Morgan FrelsøyBilde 6 av 8
Hit men ikke lenger. Her slutter løypa utover dalen, cirka 200 meter unna Grøtbekken lenger ut.
Hit men ikke lenger. Her slutter løypa utover dalen, cirka 200 meter unna Grøtbekken lenger ut. FOTO: Morgan FrelsøyBilde 7 av 8
Selv om Bjørn Nilsen synes veg- og løypestriden er svært frustrerende, er han glad over å få komme seg ut på ski.
Selv om Bjørn Nilsen synes veg- og løypestriden er svært frustrerende, er han glad over å få komme seg ut på ski. FOTO: Morgan FrelsøyBilde 8 av 8

OPP testet nyløypa - og møtte oppgitte hytteeiere:

– Hadde ikke kjøpt hytta hadde jeg visst om kranglingen

Flere testet den nytråkkede skiløypa utover den nedre traseen i Gjevilvassdalen fredag. Samtlige ønsket at den gikk helt fram til Gjevilvasshytta, og alle er oppgitt over løypestriden.

Torsdag ettermiddag ble det kjørt opp løype med tråkkemaskin fra Osen til Resset og videre til Grøtbekken på en trasé som går nedenfor veien ut mot Gjevilvasshytta.

Men bare til Grøtbekken, halvveis til hytta. Der sier en annen grunneier stopp , fordi han, som flertallet av grunneierne her ute, vil ha løype på veien, og ikke vintervei.

Det er grunneierne Nils Petter Hårstad, Jan Otto Hoel og Ivar Vognild som står bak initiativet til den nye løypeleggingen og som tar regningen, ifølge Hårstad.

Fredag formiddag ble OPP med Hårstad for å teste den nye traseen – og vi møter flere skigåere i løypa.

Bjørn Nilsen fra Kristiansund har hytte på Kleberberget. Han er oppgitt over støyen og kranglingen som er knyttet til veibrøyting versus skispor utover i Gjevilvassdalen.
– Vi kjøpte hytta i fjor. Jeg tror ikke vi hadde kommet til å gjøre det hadde vi visst om kranglingen og ufreden som er oppå her. Jeg kjøpte hytta fordi jeg er glad i å gå på ski. Og sånn som det er nå, er det ikke noe kjekt her i det hele tatt, sier Nilsen.

OPP møter hytteeieren et par hundre meter unna Grøtbekken, der han kommer skøytende mot oss etter at han har gått ut til enden av nytråkkede løypa og snudd.
– Jeg ville prøve lykken i dag. Det er usikkert hver dag hva som møter oss i forbindelse med den kranglingen som har vært, sier Nilsen til OPP.

– Men nå har du gått i nypreparerte spor, hvordan synes du det var?
– Sporet i seg sjøl var bra det, når det kommer litt mer snø og de får bort kvister og rask. Men vi ønsker å komme helt ut til Gjevilvasshytta.

NYE LØYPER

Selve vegen fra Resset til Gjevilvasshytta er brøytet etter at Arne Ivar Bakk preparerte skispor der sist helg. Da var det mange som benyttet sjansen til å komme seg til Gjevilvasshytta.

Det kan bli lenge til neste gang.

Det er også kjørt opp ei ny løype langs Ressbakkene ned gjennom skogen og etterhvert ned på vegen som kommer fra Osen. Herfra fortsetter løypa videre utover nedenfor Gjevilvassvegen, etter traseen hvor Skienern-løypa gikk for flere år siden.

INNTEKTSKILDE
På spørsmål til Nilsen om hva han synes om løypa sammenlignet med løypa på selve vegen, sier han:
– Hvis det går helt fram og blir like greit og så lenge traseen er fin, så er det det samme for meg hvor sporet går. Bare det går an å gå på ski helt fram til hytta; for det er et fint familieutfluktsted.
– Er det om å gjøre for deg at det her blir avklart jo før jo heller?
– Ja, det må jo det. Kommunen må få skikk på dette, påpeker Nilsen og legger til at det er mange som må ta innover seg hva løypa i Gjevilvassdalen betyr for kommunen.
– Det er greit nok at turister kan være plagsomme i ny og ned, men de er også en inntektskilde som Oppdal er ganske avhengig av, påpeker kristiansunderen.
– Du legger igjen noen kroner oppå her?
– Ja, selvfølgelig. Vi har vært her i tre uker nå, i løpet av den siste måneden.

Også Jan Erik Ellingvåg har hytte på Kleberberget. Han er på vei opp gjennom skogen i Gjevilvassdalen fredag formiddag. Ellingvåg forteller at han startet turen ved Osen og har gått derfra i den preparerte løypa etter vegen utover.
– Jeg har gått innover mot Gjevilvasshytta så langt det er kjørt opp, og nå er jeg på vei oppover mot Skarvatnet en tur, sier hytteeieren fra Averøy.

Området hvor OPP går seg på Ellingvåg ligger et lite stykke vest for Ressbakkene, hvor det ikke er kjørt med tråkkemaskin og følgelig ikke preparert underlag. Det skyldes at grunneieren ikke ønsker noen løype over eiendommen, ifølge Nils Petter Hårstad.

– FINESTE AV ALLE PLASSER I OPPDAL
Ellingvåg har fulgt med på striden om vegen og skiløypa utover dalen. Nå er vegen brøytet.

– Det er trist. For dette området er det fineste av alle stedene i Oppdal. Jeg håper de finner ei løsning på det.

– Hva synes du om traseen du har gått på opp fra Gjevilvassvegen?
– Det er ganske mye tyngre enn der jeg har gått tidligere. Særlig når jeg nå må tråkke gjennom her. Når du må gå gjennom dypsnø og tråkke spor, mister du litt interessen.

– Du foretrekker at det blir ei løype uti her med andre ord?
– Selvfølgelig. Alternativet er at jeg må kjøre opp til Skarvatnet og parkere der.

– Hadde det at du kjøpte hytte på Kleberberget noen sammenheng med løypetilbudet her?
– Selvfølgelig hadde det det. Jeg går vanligvis fra hytta via løypa over Raudhovden og inn på løypenettet her. Nå har jeg nylig fått høre at det heller ikke er på stell lenger med løypa rundt Raudhovden på grunn av en grunneier, sier Ellingvåg, lettere oppgitt. Han smiler imidlertid og legger til at han uansett skal på ski.

På spørsmål til Hårstad om løypetraseen blir preparert mer enn denne ene gangen, sier han at de ønsker å fortsette prepareringen av løypa i vinter.
– Så får vi håpe noen etterhvert vil være med og spleise, sier grunneieren.

OPP møtte flere skiløpere i Gjevilvassdalen fredag. Hør intervjuene i Nyhetsmorgen på Radio E6 mandag 09.00, og les mer og se flere bilder i neste utgave av OPP.

0 Comments
Inline Feedbacks
Vis alle kommentarer