Varaordfører Elisabeth Hals (V) og ordfører Geir Arild Espnes (Sp).
Varaordfører Elisabeth Hals (V) og ordfører Geir Arild Espnes (Sp). FOTO: Randi Grete Kalseth-Iversen

Ordføreren om løypelegging i Gjevilvassdalen:

– Ikke eskaler konflikten

Ordfører Geir Arild Espnes ber folk være tålmodige, ikke provosere og avvente ny rettsbehandling av løypesaken i Gjevilvassdalen.

Konfliktnivået i Gjevilvassdalen økte flere hakk da løypa som ble lagt sist helg ble brøytet bort tirsdag formiddag. Det har vært truet med handelsboikott, Trondhjems Turistforening har varslet at de stenger Gjevilvasshytta i helgene mellom vinterferie og påske, og fritidsinnbyggere sier at de synes det flaut å være hytteoppdalinger.

Torsdag kveld ble en alternativ, nedre trasé preppet fra Resskrysset til Grøtbekken.

I to debattinnlegg på opp.no etterlyses politisk lederskap. OPP snakket med ordfører Geir Arild Espnes torsdag kveld, før preppingen av den nye løypa var kjent.

Les også: – Politisk ledelse må ta grep

– Jeg følger med og ser hvilke kommentarer som kommer i sosiale medier, sier Espnes til OPP.

Espnes sier at kommunestyret var klar over at det ikke ville bli løype på Gjevilvasveien da de i november vedtok å akseptere overskjønn.
– Vi må ha tålmodighet nå og vente til overskjønnet er klart. I mellomtiden vil jeg henstille folk til å ta det med ro, ikke provosere og ikke eskalere uenigheten. Vi må heller se om det er måter å jobbe på sammen for å løse ting, sier Espnes.

I følge ordføreren endres ikke det av at løypekonflikten nå ser ut til å spre seg til nye traseer. Torsdag skrev OPP at Skienern er i fare etter at en ny grunneier har trukket sine avtaler om å stille grunn til disposisjon i området rundt Raudhovden.

Les også: Her går Skienern

Tidlig fredag ettermiddag ba OPP Espnes kommenterere om han mener at løypeleggingen langs deler av nedre trasé bidrar til å dempe konflikten. I en sms, svarer han:

– Der private har nødvendig tillatelse fra de parter som trengs, så er ikke dette noe ordføreren, i betydning Oppdal kommune, skal legge seg opp i.

Les også: Kjørte opp nye løyper i Gjevilvassdalen

Kommunestyret valgte i november å ikke benytte muligheten for å ta løypa på veien i bruk gjennom en såkalt forhåndstiltredelse i påvente av skjønnsrettens behandling av ekspropriasjon og erstatningsgrunnlag. Kommuneadvokaten pekte på denne muligheten i sitt saksfremlegg, og både fylkesmann og kommunaldepartementet stadfestet i fjor at kommunen har denne muligheten. Det er imidlertid en viss usikkerhet knyttet til om forhåndstiltredelse vil binde kommunen til å ekspropriere løypegrunnen uansett utfall i skjønnsretten.

Slik svarte Espnes på spørsmål torsdag om forhåndstiltredelse er aktuelt:
– Det var oppe som en del av saksutredningen og behandlingen i november. Om vi skulle forhåndstiltre måtte vi ha gjort det da, men vi vurderte ikke det som en løsning.

Børge Dahle skriver i sitt debattinnlegg på opp.no at en «klar og tydelig politiske ledelse må ta grep og vise ansvar i denne saken. Unnlatelse her vil kunne være en indirekte trussel for Oppdals framtid».

– Hva tenker ordføreren om dette?

– Jeg tenker at det er å overdrive. Dette er en sak som vi har nå. Oppdals fremtid er veldig lang og veldig lys. Det er ikke slik problematikk som vil ødelegge for Oppdals fremtid, det er jeg helt sikker på.

– Er det aktuelt å møte de berørte partene i konflikten for å ta en oppklaringsprat?

– Det vurderes kontinuerlig, men jeg har ingen planer om det nå.

2 Comments
eldste
nyeste mest reagert på
Inline Feedbacks
View all comments
Bernt-Olav Simonsen
Bernt-Olav Simonsen
6 måneder siden

Ja, det var ikke mye forståelse å få fra ordføreren for fortvilelsen som flere tusen hyttebeboere føler bl.a jeg. Blir jo ikke en bedre følelse å betale eiendomsskatten når fakturaen på 6-7000,- kommer.

Sigmund Fostad
Sigmund Fostad
5 måneder siden

Nyttårstanker, utenfor stridens hete. Oppdal kommune har brukt 8 år på å tvinge gjennom en løsning med ekspropriasjon av grunneiernes vegrett til skiløype i vintermånedene. Et fantastisk misbruk av tid og penger, og goodwill, samtidig som det helt unødvendige overgrepet også omfatter feilaktig bruk av fakta. Grunneiere i området har, etter det jeg kan huske, helt tilbake til nittiårene gitt tydelig uttrykk for at en okkupasjon av deres adkomsveg til sine eiendommer, ikke var en løsning de kunne godta for framtida. Den gangen forsto kommunen dette argumentet (både faktisk og rettslig), og i delkommuneplanen for Gjevilvassdalen av 2001 ble det… Les mer »