'- Jeg tror vi har alt å vinne på å være sjenerøse, sa Morten Olsen (KrF) da han etterlyste kommunens initiativ for å avhjelpe flyktningekrisen.
KrF-topp i Oppdal, Morten Olsen. FOTO: arkiv

Gruppeleder i ONF ber folk dempe seg:

Tror ikke på handelsboikott

Leder for gruppe handel i Oppdal næringsforening (ONF), Morten Olsen har lite tro på at det blir noen handelsboikott i kjølvannet av løypestriden i Gjevilvassdalen.

Det er fritidsinnbyggere som har tatt til orde for handelsboikott, mens andre igjen varsler at de vil bruke hyttene sine mindre på grunn av striden om skiløypa i Gjevilvassdalen.

Dette kommer særlig frem av debatten på Facebooksiden Vi som elsker skiløypa i Gjevilvassdalen, en gruppe med nærmere 3000 medlemmer, mange av dem hytteoppdalinger.

Hytteeier Johan Aas tar i et debattinnlegg til orde for å sette eiendomsskatten på sperret konto inntil en løsning er klar, mens samfunnsdebattant Børge Dahle i et annet innlegg spør hvilken forståelse Oppdal næringsforening har i saken.

«Man burde også ha forventet at næringslivet hadde stått samlet i denne saken og vist en helhetlig og samlet forståelse av hvor økonomisk avhengig regionen er av at fritidsbefolkningen føler seg ivaretatt», skriver Dahle.

Morten Olsen i ONF er ikke bekymret.

– Er ikke fritidsinnbyggerne viktige for handelsnæringen?

– Det er mange medlemmer i næringsforeningen og mange meninger om løypestriden. Vi kan ikke gå for hardt ut verken til den ene eller andre siden. ONF er ikke noe politisk parti og denne saken er heller ikke behandlet i hovedstyret, sier Olsen.

Opdalingen omtalte boikottruslene onsdag (betalingssak).

Nasjonalparken næringshage gjennomførte i 2015 en undersøkelse som viser at hyttefolket legger igjen over 300 millioner kroner årlig i detaljhandelen i Oppdal. Det er etter at hytta er satt opp og innredet, gjerne ved hjelp av lokale håndverkere.

– Det blir merkbart dersom fritidsinnbyggere gjennomfører boikott?

– Det tar litt tid å avklare løypestriden og det er beklagelig om det blir en handelsboikott. Men jeg tror ikke det blir noe av eller at den vil ha så stor innvirkning. En boikott vil ikke påvirke den fastlåste saken som nå er i rettsappararatet.

21. november i fjor aksepterte kommunestyret med knappest mulig margin en ny rettsrunde etter at tingretten slo fast at kommunen må ut med 10 millioner kroner til grunneierne dersom veieretten skal eksproprieres. Overskjønnet i lagmannsretten blir trolig behandlet først til høsten. I mellomtiden vil kommunestyreflertallet ikke ta veien i bruk til løype gjennom en såkalt forhåndstiltredelse.

– Vi håper på en løsning, men det blir ikke på kort sikt. Den verste uroen vil legge seg når vintersesongen er over, og i kommunestyret før jul ble det slått fast at det er usikkert om det blir løype i vinter mens vi venter på en løsning i skjønnsretten, sier Olsen, som også er kommunestyrerepresentant for KrF.

Det var nettopp Olsen som i et utspill i OPP høsten 2014 først tok til orde for å regulere skiløype på veien for å få slutt på uenigheten som har vart siden midten av 2000-tallet.

– Jeg oppfordrer folk til å være tålmodige, sier Olsen, som mener saken «tilspisser seg gjennom oppslag i media og i sosiale medier».

– Jeg anmoder folk om å dempe seg litt, vi må ta den tiden som trengs for å få saken løst rettslig.

Olsen mener partene bør snakke med hverandre og ikke om hverandre, og åpner for dialog med fritidsinnbyggerne.

– Leder i Gjevilvassdalen hytteeierforening, Helge Stabursvik, sa til Radio E6 mandag at han synes det begynner å bli flaut å kalle seg hytteoppdaling på grunn av striden. Hva sier du om det?

– Det tror jeg er veldig overdrevet, jeg tror ingen synes det er flaut å være hytteoppdaling, men at de er stolte over det Oppdal har å by på. Så har vi også andre skiløyper enn de i Gjevilvassdalen.

Les også i dagens OPP: Ny løypenekt kan stoppe Skienern

1 Comment
eldste
nyeste mest reagert på
Inline Feedbacks
Vis alle kommentarer
Sigmund Fostad
Sigmund Fostad
6 måneder siden

Stabbursvik brukte ganske lang tid til å planlegge hvordan skiløypa på vegen kunne være til egen nytte, så når han har sørget for å manøvrere avgjørelsen inn i rettsapparatet, synes jeg at han i det minste bør roe seg ned til det foreligger en avgjørelse.