Bilde fra the flying seagull project. Ash Perrin (bildet) er grunnleggeren av organisasjonen.
Bilde fra the flying seagull project. Ash Perrin (bildet) er grunnleggeren av organisasjonen.Bilde 1 av 6
SKAPER GODE KÅR: Flying seagulls project jobber i mange av flyktningeleirene i Europa og på andre kontinenter
SKAPER GODE KÅR: Flying seagulls project jobber i mange av flyktningeleirene i Europa og på andre kontinenterBilde 2 av 6
KLOVNERIER: The flying seagulls project driver veldedighet i form av latter og glede
KLOVNERIER: The flying seagulls project driver veldedighet i form av latter og gledeBilde 3 av 6
The Flying seagull project har mange bilder som viser arbeidet de driver med, liggende på Facebook og Twitter.
The Flying seagull project har mange bilder som viser arbeidet de driver med, liggende på Facebook og Twitter.Bilde 4 av 6
Det kan være små ting som skal til for å skape stor glede i en flyktningeleir
Det kan være små ting som skal til for å skape stor glede i en flyktningeleir FOTO: BRYBilde 5 av 6
Bendik Sjømælingen Nordgaard er klovnen Benny
Bendik Sjømælingen Nordgaard er klovnen Benny FOTO: BRYBilde 6 av 6

The flying seagulls til Oppdal onsdag:

Lager liv – i flyktningeleiren

Sirkusklovnene kjenner vi, men visste du at det finnes folk som drar ned til flyktningeleire for å gi barna som lever der et streif av lys i hverdagen?

Onsdag kommer The flying seagulls project til Oppdal, med trønderen Bendik Sjømæling Nordgaard i spissen. Han har i seks år vært medlem i denne organisasjonen, som driver med lek og latter som veldedighet. Forestillingen er i regi av Turneteateret.

– Organisasjonen har ett lett mål for øye; å spre latter og glede til de ungene som trenger det aller mest i verden. Og gi dem en mulighet til å være barn, og ha en del av barndommen sin i situasjoner der det nesten er umulig, sier han til Radio E6.

De har jobbet i Europa  de siste fire årene og mer, siden flyktningekrisa kom hit.

– Vi har vært i Hellas siden 2015, og det er kjempetrist å si at der er vi fortsatt; for situasjonen er verre enn noengang.

– Dette er «flyktningeleirklovnene»?

– Ja, det er om å finne gleden og latteren, og lette litt på ting i situasjoner der det er ganske tøft.

– Hvorfor er det viktig?

– Det er særlig viktig for unger i flyktningeleirene. De kommer fra krig og elendighet, og de har mistet ikke bare folk og ting, men all stabilitet og alt de kjenner til i barndommen sin. De befinner seg på et sted uten trygghet, et sted der de ikke kan være banr. De er ofte så traumatiserte at de sliter med å finne mulighet til å være barn selv, fordi det ikke er mulighet til å være barn.

– Er det krevende å finne latteren deres?

– Både ja og nei. De oppfører seg klanskje annerledes enn det vi er vant til, de har sin bagasje, og de kan ta ut følelsene sine med vold, fordi de ikke vet om annet. Samtidig så ser vi at de er så åpne, og de har så lyst til å oppleve ting som gir dem glede, de har fremdeles den barnlige gleden i seg, uten tryggheten til å slippe det ut. Så når det kommer noen nedover, med fargerike klær, skjegg og hatter og leker og latter, så har de så stort behov for å oppleve det, fordi de mangler det i hverdagen sin.

I leirene lever folk under forferdelige levevilkår, når det av og til kommer bilder fra det via tv eller aviser, er det ofte dårlige telt og presenninger folk bor i, de mangler rent vann, og ungene står til knes i gjørme.

Se denne videoen fra et av organisasjonens prosjekter:

– Er det krevende å komme inn der, og skal drive ablegøyer? Blir dere selv preget av hvordan barna lever?

– Det er klart det er noe man må venne seg til. De tøffe forholdene må man forberede seg på. Vår jobb som gledesspredere er å komme inn i situasjonen, og si «Skit i det, vi har det artig læll». Det er kanskje det vanskeligste, å ikke ta det innover seg, eller synes synd på dem, sier Nordgaard.

– Hvis vi ikke erkjenenr det, så gjør ikke de det heller i leken.

Forestillinga er laget av Aslak Moe, og det er et «dokumentarteater».

– Det er som en dokumentarfilm, bare på scenen, og vi spiller oss selv, forklarer Bendik Nordgaard. Han og fire andre klovner fra England og Hellas forteller sin historie, hvordan det er å besøke disse leirene, og hvordan er det de møter disse ungene.

Målgruppa for forestillingen er alle over ti år, mener han.

– Det kan virke som en barneforestilling fordi vi er klovner, men alle over ti-tolv år vil ha mest mulig utbytte av det. Alle som jobber med unger, alle som driver med politikk, og alle som bryr seg om hva som foregår rundt i verden, er målgruppa, forteller han, og legger til:

– Vi kommer med førstehåndsinformasjon.

Hør Radio E6 tirsdag mellom klokka 09.00 og 10.00

Prosjektet

The Flying Seagull Project har de siste 11 årene besøkt over 150.000 barn rundt i verden, i Romania, India, Kambodja og Ghana. De siste årene har de jobbet mest med mennesker på flukt i Europa og Midt-Østen.

I 2019 arbeidet et Seagull team fra Norge 7 uker på Lesvos, hvor situasjonen er vanskeligere enn noen gang. De spredte glede gjennom forestillinger, leker, sirkus, musikk og magi for mer enn 3.000 barn.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments