HAR FRI SKI: Inger Rosshaug har ski og utstyr til alle som trenger.
Den nystartede utsryrssentralen BUA er blant mottakerne av pengegaven fra Oppdalsbanken. Midlene går til innkjøp av sykler. Daglig leder er Inger Rosshaug. FOTO: Randi Grete Kalseth-Iversen

Her kan du låne sportsutstyr

Nå åpner BUA

Prosjektleder Inger Jerpstad Rosshaug (bildet) åpner torsdag dørene på Bua, og kan vise til et helt lite lager av nytt og lite brukt utstyr.

Foreløpig er det naturlig nok mest ski og skisko, både alpint og langrennsutstyr i hyllene, og her er det faktisk et ganske rikholdig «bibliotek» av utstyr som folk kan låne helt gratis.

– Nå har vi fått inn ganske mye utstyr, og det meste vi har framme nå er vintersportsutstyr. Vi har langrennssko, staver og ski fra størrelse 25 og opp til 45, og vi har alpinstøvler fra størrelse 29 til 44, samt ryggplater, hjelper, briller og alt man trenger for å stå slalåm i skianlegget. I tillegg har vi truger og lavvo, og den lavvoen har vi hatt på utlån allerede. Den har også bunnduk, og det går an å låne brenner.

– Hvordan vet man at ting er tilgjengelig?

– Man registrerer seg enkelt på nettstedet www.bua.io. Det fungerer som på biblioteket, man registrerer seg, og så kan man låne utstyr i en uke. Og på nettsiden kan man raskt se hva som er tilgjengelig for utleie.

Denne første uka starter de offensivt, med solide åpningstider, for å finne ut av folks handlingsmønster på utlånet.

– Vi holder åpent fra 11 til 19 i dag og i morgen, for å se på hvordan trafikken blir. Og vi satser også kraftig på vinterferien, så da blir vi å holde åpent hver dag. Onsdag stenger vi Bua, men åpner en avdeling ved skøytebanen, så kan folk låne skøyter. Vi må prøve oss fram, for vi vil jo gjerne gi folk anledning til å låne utstyr.

På spørsmål om hvem som er målgruppen, svarer Rosshaug at det er alle som har lyst til å komme seg ut.

– Det er målet at så mange som mulig skal få aktivitet og frisk luft, og det er det eneste vi bryr oss om.

Og de trenger ikke å være fastboende i Oppdal, både besøkende og hyttefolk kan låne utstyr på Bua.

– Det kan jo være at man får besøk av folk som ikke har det utstyret vi her i Oppdal har, og da kan man komme hit og låne.

– Hvor har dere fått utstyret fra?

– Noe er brukt og noe er helt nytt. En del har vi kjøpt inn med midler vi har fått fra blant annet Gjensidigestiftelsen, Elotecfondet og Oppdalsuka. Vi har fått fra veldig mange, og det henger en plakat ved inngangen over hvem som har gitt oss donasjoner.

– Hvordan stiller sportsbutikkene seg til denne satsinga?

– De er veldig positive, og ser oss ikke som noen konkurrent. Og nå har vi søkt om midler til sykler og slike ting, så her kommer det mer utstyr etter hvert. Vi er helt avhengige av midler til drift, og utstyr.

Foreløpig er Rosshaug ansatt som prosjektleder i to år.

– Så håper jeg at vi kan lykkes såpass at vi får til å fortsette. Det er Oppdal Frivilligsentral som eier Bua, og det finnes 120 slike utlånssentraler over hele Norge.

– Blir det snorklipping og høytidelig åpning?

– Nei, det venter vi litt med, for vi holder foreløpig til i midlertidige lokaler. Vi deler med butikken Outlet ved Elkjøp, vis-a-vis Oppdalsbanken. Men når våren kommer skal vi flytte til andre enden av bygget, da skal vi nok få hit ordføreren og klippe snora.

BIDRAGSVEGG: Mange har allerede bidratt, og nå håper Bua på bidrag fra flere.

Vennligst Logg inn for å kommentere