Heismannskaper sprengte fredag formiddag ut ei stor fonn i Paradis, der det gikk skred mandag. Også i Nirvana ble det løst ut skred, begge populære områder for frikjørere.
Heismannskaper sprengte fredag formiddag ut ei stor fonn i Paradis, der det gikk skred mandag. Også i Nirvana ble det løst ut skred, begge populære områder for frikjørere. FOTO: Oppdal skisenter

Heissjefen advarer mot stor skredfare:

Her smeller det i Paradis

Mannskapene i Oppdal skisenter sprengte fredag morgen ut flere store snøfonner i Paradis, der det gikk skred mandag. Heissjefen advarer mot stor skredfare utenfor preparerte traseer.

Klokka 09.07 kunne det første drønnet høres i hele Oppdal sentrum.

–  Vi har akkurat gjort ei sprengning i Hovden der vi dro ut et kjemperas i et område der vi var klar over at det lå mye snø, forteller heissjef Arnulf Erdal til Radio E6.

Paradis er populært for frikjørere, og ligger mellom Hovden og Stølen, der skiløpere utløste skred og en større redningsaksjon mandag. Ingen ble tatt av skredet.

Arnulf Erdal forteller om betydelige snømasser som ble løst ut under sprengningen.

–  Raset hadde en bruddkant på to meter, var rundt 100 meter bredt og strakk seg helt ned til løypeforbindelsen ved Sletvold.

Videoen OPP har fått tilsendt fra skisenteret (se under), viser hvordan de store snømassene velter nedover lia, gjennom vegetasjonen og ned mot samkjøringsløypa over leilighetsanlegget Sletvold etter at salven gikk av.

Det er heiskarene Ingebrigt Bjerke og Lars Vognild som kommenterer, og deres kraftsalver gir klart utrrykk for at de er overrasket over de store snømengdene som raser ned lia.

(artikkelen fortsetter under videoen)

I Nyhetsmorgen på Radio E6 fortalte heissjefen at de forberedte en ny ladning som skulle brukes et steinkast unna, i området som omtales som Nirvana.

 

Lars Vognild presiserer overfor OPP at Oppdal skisenter ikke sikrer området for frikjørere.

– Vi sikrer kun områder som setter våre gjester i de preparerte nedfartene i anlegget i fare, sier han, og understreker igjen at det ikke betyr at områdene er klarert.

– Vi har gjort det vi kan for å sikre nedfartene.

Klokka 09.36 gikk neste drønn.

Heissjefen har en advarsel til alle som har planer om å ut på ski i helga:

–  Alle som har tenkt seg på ski, enten de skal kjøre slalåm, randonee eller offpiste må holde seg i preparerte nedfarter. Det er stor snøskredfare utenfor løypenettet. Mildværet har ført til at snøen har kollapset i Vangslia vest, Skarbekkdalen og Ådalen, sier Erdal.

I følge nestkommanderende i heisanlegget, Arnt Gulaker, er det også aktuelt å sprenge flere fonner i Skarbekkdalen. Der gikk det et alvorlig skred for 50 år siden, der syv mennesker omkom.

Torsdag holdt skisenteret store deler av anlegget stengt på grunn av rasfaren. Kveldskjøringen i Vangslia ble også avlyst på grunn av regn, vind og dårlig vær.

Erdal sier at mannskapene nå jobber på for å klargjøre anlegget for helga.

–  Vangslia og Hovden er klar, og vi arbeider oss innover mot Ådalen der det også er mye snø. Vi har ikke rukket å komme dit ennå og i tillegg skal vi gjøre klart nedre delen av Stølen, sier heissjefen, som lover fine forhold i preparerte traseer.

–  Ja, det blir fine forhold, men alle må være klar over rasfaren utenfor traseene. I de preparerte løypene er det alltid trygt og fint å stå på ski, sier Erdal.

0 Comments
Inline Feedbacks
Vis alle kommentarer