Frps landbrukspolitiske talsperson Morten Ørsal Johansen og landbruksminister Olaug Bollestad (KrF) presentere detaljene om ordning for kompensasjon for pelsdyrbøndene.
Frps landbrukspolitiske talsperson Morten Ørsal Johansen og landbruksminister Olaug Bollestad (KrF) presentere detaljene om ordning for kompensasjon for pelsdyrbøndene. FOTO: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Enighet om erstatning – krever taksering av hver farm:

Full seier for pelsdyrbøndene

Frp og regjeringen har blitt enige om en erstatningsordning som er en seier for pelsdyroppdretterne.

 

Avtalen ble klar bare en time før saken skal debatteres i Stortinget, som skal behandle et forslag fra Senterpartiet om å gi pelsdyrbøndene «full erstatning».

Avtalen fremmes som et forslag fra de fire partiene på borgerlig side i Stortinget tirsdag.

Det opprinnelige forslaget om å gi erstatning basert på bokført verdi vrakes. Dette mener pelsdyroppdrettere ville påført hver enkelt oppdretter millioner i tap.

Istedet skal erstatningen baseres på ekspropriasjonsrettslige prinsipper, og kompensasjon skal gis etter taksering av hvert enkelt pelsdyranlegg basert på faglige verdivurderinger.

Det er dette oppdretterne har krevd og avtalen er dermed en full seier for pelsdyrbøndene som har kjempet for at dette skulle være prinsippet for erstatningen.

For regjeringen er det full retrett.

«Stortinget ber regjeringen om å utforme et opplegg for taksering av pelsdyranlegg basert på faglige verdivurderinger som tar utgangspunkt i ekspropriasjonsrettslige regler», heter det i avtalen.

Frps landbrukspolitiske talsperson Morten Ørsal Johansen og landbruksminister Olaug Bollestad (KrF) presenterte detaljene i avtalen under en pressekonferanse på Stortinget klokken 09.30.

De varsler at det nå blir det en ny høringsrunde med den nye forskriften, den forrige ble slaktet fra alle aktører.

– Vi ønsker å lage en forskrift ganske raskt på disse prinsippene, sa Bollestad under pressekonferansen ifølge Nationen. Den nye forskriften skal være ferdig før sommeren, deretter vil myndighetene hente inn selskap som kan taksere de rundt to hundre pelsdyrfarmene i Norge slik at det blir en lik vurdering over hele landet.

Frps Morten Ørsal Johansen sa ifølge Nationen at det har vært tøffe forhandlinger.

– Frp har vært opptatt av å få til en ordning som gir god kompensasjon til pelsdyrbøndene, som gjør at de er skadesløse i situasjonen som har oppstått etter enigheten om å legge ned næringen.

Det er ikke satt noen økonomisk ramme for erstatningsordningen de fire partiene på borgerlig side nå er enige om.

– Vi må se på dette som en seier, sier Guri Wormdahl, kommunikasjonssjef i Norges Pelsdyralslag til VG.

At en en avtale var på gang, meldte opp.no allerede mandag kveld.

Det siste forslaget som lå på bordet fra regjeringens side, hadde en økonomisk ramme på vel 800 millioner kroner.

Det var Venstre som i regjeringsforhandlingene, først på Jeløya i 2018 og så på Granavolden i fjor, fikk gjennomslag for å avvikle pelsdyrnæringen innen 2025. Men diskusjonen om erstatning for pelsdyrbøndene som tvinges til å avvikle, har vært lang og kronglete. Ordningen har flere ganger vært jekket betydelig opp.

Representanter fra både Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Høyre har vært misfornøyde med kompensasjonen som har vært foreslått.

Høyres Margunn Ebbesen i næringskomiteen er glad for enigheten som nå er på plass, og sier pelsdyrforbudet har vært en krevende sak for de berørte bøndene.

– Derfor har det vært viktig å få på plass en kompensasjonsordning. Det var viktig at vi nå fikk på plass en ordning som gir forutsigbarhet i stedet for å gå i gang helt på nytt med nye utredninger som skulle legges fram for ny stortingsbehandling, slik Ap og Sp ville, sier hun.

 

0 Comments
Inline Feedbacks
Vis alle kommentarer