Slik ser det ut fra værkameraet til Oppdal turisthotell onsdag morgen – det blir en strålende dag i skisporet og skiheiser.
Slik ser det ut fra værkameraet til Oppdal turisthotell onsdag morgen – det blir en strålende dag i skisporet og skiheiser.

Tidenes mildeste vinter mange steder i Norge:

Årets kaldeste dag i Oppdal

Det går mot en av de mildeste vintrene i Norge – men i dag var det kaldt i Oppdal.

– 13,8 grader viste termometeret ved værstasjonen i Oppdal i 6-tida onsdag morgen. Det er det kaldeste som er målt hittil i år, -11,3 fra 14. februar var det kaldeste inntil i dag morges.

Men vinterens kaldeste dag er det ikke, 9. november ble det målt -16,3 grader ved Sæter værstasjon.

Den ligger 604 moh, og andre steder i Oppdal har det nok vært ned mot 20 minusgrader i dag, noe også oversikten til Weathermap viser, der en rekke private værobservasjoner ligger inne over hele Oppdal.
Det skal fortsette å holde seg kaldt i Oppdal ifølge yr.no sine langtidsvarsel som varsler en kjølig værtype resten av uka.

Men ellers har vinteren vært mild, også i Oppdal. Desember var 3,3 grader varmere enn normalt, januar hele 6,1 grader varmere enn normalt – da var middeltemperaturen 1,1 grader.

I åtte av landets fylker vil gjennomsnittstemperaturen i vintermånedene desember, januar og februar være den høyeste noensinne.

Det opplyser Meteorologisk institutt.

I åtte fylker settes det rekorder: Innlandet, Viken, Oslo, Vestfold og Telemark, Agder, Rogaland, Vestland og Trøndelag. Nøyaktig hvor høy gjennomsnittstemperaturen på de ulike stedene blir i desember-februar vet meteorologene først når februar er over.

Likevel har disse stedene hatt en så høy snittemperatur hittil at det allerede kan slås fast at de har hatt den mildeste vinteren siden målingene startet. Kun målestasjoner som har vært i drift i mer enn 30 år, er med.

De høye temperaturene i Sør-Norge forklares med at mange lavtrykk har passert fra sørvest, og de har hatt med seg mild sjøluft.

– Vi har milde vintre med mye lavtrykksaktivitet og høye temperaturer fra tid til annen, men det har aldri vært så mildt som i år, sier klimaforsker Reidun Gangstø Skaland ved Meteorologisk institutt.

De milde vintrene blir enda mildere enn de hadde vært uten klimaendringer, i tråd med prognosene for framtidens klima, ifølge meteorologene.

– En enkeltvinter kan ikke knyttes direkte til klimaendringene, for vi vil alltid ha naturlige variasjoner. Neste vinter kan bli veldig kald. Men vi kan slå fast at vi får stadig flere varmerekorder, mens kulderekorder blir sjeldnere. I 2019 satte vi for eksempel 159 varmerekorder, men kun 27 kulderekorder. Økningen i varmerekorder over tid skyldes den globale oppvarmingen, sier klimaforskeren.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments