Hotellsjef Erik Sæther ved Oppdal turisthotell.
Hotellsjef Erik Sæther ved Oppdal turisthotell. FOTO: Per Ole Aalberg, arkiv

Koronaepidemien rammer Oppdal hardt:

281 % flere ledige på ei uke

Ingen steder i Trøndelag har koronatiltakene rammet næringslivet hardere enn i Oppdal.

Det viser ferske tall som Nav la fram i ettermiddag.

Det var per 17. mars 198 ledige i Oppdal mot bare 44 ei uke tidligere. Det er en økning på 281 prosent, nå er 5,5 prosent av arbeidsstyrken uten arbeid.

Det skyldes permitteringer i en rekke reiselivs- og utelivsbransjer som følge av statens koronatiltak sist uke. Ansatte i Oppdal kulturhus, Oppdal skisentere, Oppdal turisthotell, Quality Hotel Skifer, flere serveringssteder og hos frisørene er blant de som nå er uten arbeid på ubestemt tid. Også flere butikker har gått til permitteringsvarsel og flere kan komme innen byggebransje og handel, sa Hans Bøe til Radio E6 tirsdag morgen.

LES: Møter arbeidsgivere der tårene spretter.

Per 17. mars er 12 446 personer registrert som arbeidsledig i Trøndelag. Det er en økning på 7 525 bare på en uke.

10. mars var 4 921 personer registrert som helt ledig. Det tilsvarer 2 prosent av arbeidsstyrken. En uke senere har antallet steget til 12 446 personer og 5,1 prosent av arbeidsstyrken. Årsaken er tiltakene motr koronapandemien.

På landsbasis er summen av helt ledige og arbeidssøkere på tiltak 164 000 personer, eller 5,8 prosent av arbeidsstyrken. Sammenlignet med tirsdag i forrige uke har 84 000 flere blitt registrert som helt arbeidsledige, en økning på 128 prosent.

Øker mest i Trøndelag 

Ledigheten øker i hele landet, men økningen den siste uken har vært størst i Trøndelag (153 prosent), Vestland og Oslo (begge 152 prosent).

– For å ha rett på dagpenger må alle registrere seg som arbeidssøker. Derfor er ledighetsstatistikken som vi nå presenterer, sterkt preget av koronautbruddet. En slik situasjon vil åpenbart prege arbeidsmarkedet i lang tid framover, sier direktør i NAV Trøndelag, Bente Wigum. 

Den økte ledigheten rammer byene i særlig stor grad. I Trondheim har ledigheten økt med 186 prosent den siste uka, mens den i Stjørdal økte med 238 prosent. Det er henholdsvis 5,8 og 5,5 prosent av arbeidsstyrken. Oppdal øker mest av alle med 281 prosent, mens Røros øker med 259 prosent.

– Når ledigheten øker fra 2 197 til 6 282 personer i en by som Trondheim på ei uke, skjønner vi alle alvoret i denne situasjonen. Det er derfor viktig at alle som registrerer seg som arbeidssøker samtidig oppdaterer CV-en sin slik at vi kan kartlegge all tilgjengelig arbeidskraft til samfunnskritiske jobber, sier Wigum. 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments