Finansminister Jan Tore Sanner legger fram kompensasjonsordning til bedrifter fredag morgen.
Finansminister Jan Tore Sanner legger fram kompensasjonsordning til bedrifter fredag morgen. FOTO: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix

10-20 milliarder månedlig skal dekke faste utgifter for koronarammede:

Bedrifter får kontantstøtte

Regjeringen gir kontantstøtte for å dekke en del av de faste utgiftene for bedrifter som er koronarammet. Støtten blir trolig på 10–20 milliarder kroner per måned.

Forslaget ble lagt fram fredag morgen.

– Nå er vi i fase to. Nå handler det om bedrifter som trenger cash, ikke kreditt, sier finansminister Jan Tore Sanner (H).

– Det er tusenvis av norske bedrifter som nå opplever at inntektene faller brått, men som likevel har husleie, forsikringer og andre utgifter som ikke forsvinner selv om de reduserer driften og permitterer ansatte. Når staten dekker deler av disse kostnadene, øker vi sjansen for at bedriftene holder seg flytende og raskere kan bidra til å skape verdier og arbeidsplasser når krisen er over, sier Sanner.

Målet er at ordningen skal være enkel både å benytte og administrere, og den utformes slik at det tar kort tid fra søknad er sendt til pengene er på konto, opplyser regjeringen.

Det blir lagt opp til at ordningen vil ha et omfang på 10–20 milliarder kroner per måned, avhengig av hvor mange bedrifter som kommer til å benytte seg av den.

I samarbeider med Finans Norge skal det lages en løsning der bedriftene selv skal søke støtte gjennom en ny digital portal. Behandlingen av søknadene skal i stor grad være automatisert og basert på tilgjengelige registerdata.

– Kompensasjonsordningen bygger på Virkes forslag. Regjeringen har lyttet og viser at de står bak ordene om at de stiller opp med det som trengs, sier Ivar Horneland Kristensen, administrerende direktør i Virke.

  • Støtten skal gå til bedrifter med et vesentlig omsetningsfall. Kompensasjonsbeløpet skal dekke uunngåelige kostnader, som for eksempel husleie og forsikringer.
  • Pengene vil være på konto etter mellom to til tre uker.
  • Ordningen skal i utgangspunktet gjelde for to måneder, men kan bli forlenget.
  • Den enkelte bedrift må selv søke om støtte, og vil stå ansvarlig for at opplysningene er korrekte.
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments