Helse- og omsorgsminister, Bent Høie, og næringsminister, Iselin Nybø, under pressekonferansen der de presenterer en nasjonal veileder for kommunene om lokale karanteneregler.
Helse- og omsorgsminister, Bent Høie, og næringsminister, Iselin Nybø, under pressekonferansen der de presenterer en nasjonal veileder for kommunene om lokale karanteneregler. FOTO: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

NHO krever lojalitet til regjeringens nye veileder:

Fraråder lokale tiltak

Etter krisemøter søndag ettermiddag ber regjeringen at kommunene følger ny nasjonal veileder og dropper lokale tiltak – men forbyr det ikke.

Krisemøtet ble holdt etter at leder Stein Lier-Hansen i NHO-forbundet Norsk Industri reagerte sterkt på at veilederen, som regjeringen egentlig skulle legge fram klokka 14 søndag, ikke var rettslig bindende.

– Det er ingen vits i å lage en veileder hvis den ikke er rettslig bindende. Det er Hakkebakkeskogen, sa Norsk Industris leder Stein Lier-Hansen til TV 2.

Dermed ble pressekonferansen brått avlyst, og partene satte seg ned til nye samtaler.

Knapt fire timer senere var det omstridte punktet fjernet og erstattet med teksten «departementet gjør i denne veilederen rede for rammene i smittevernloven og hvilke hensyn som etter loven skal vurderes», ifølge TV 2.

Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) og næringsminister Iselin Nybø (V) møtte pressen klokka 18 for å presentere den reviderte veilederen. Regjeringen mener det ikke er behov for egne lokale karanteneregler, gitt de strenge tiltakene som er iverksatt nasjonalt.

– Vi anbefaler derfor kommunene ikke å innføre egne generelle regler om karantene eller restriksjoner, sa han.

veilederen ligger det retningslinjer for hvordan tiltak skal unngå å ramme blant annet kritiske samfunnsfunksjoner, barn med delt bosted og personer som krysser kommunegrensen under reise mellom bolig og arbeidssted.

Regjeringen vil også at tiltak som rammer transitt uten opphold i kommunen, skal unngås.

Kommunene får i tillegg klar beskjed om å unngå tiltak som rammer person- og varetransport eller produksjon i virksomheter innen vedlikehold, reparasjon, forsyningslinjer eller spesialiserte tjenester.

NHO-direktør Ole Erik Almlid mener kommunene nå i større grad må forholde seg til de nasjonale smittevernreglene, etter enigheten om en ny veileder.

– Det kan ikke være tvil etter at denne veilederen nå presenteres, at det er nasjonale smittevernregler gjelder, sier Almlid.

Næringsminister Nybø forteller at hun den siste tida har mottatt bekymringsmeldinger om at karantenereglene praktiseres ulikt i kommunene, noe som har ført til store vanskeligheter for bedriftene som rammes.

Minst 124 av landets 356 kommuner har innført egne regler og tiltak for å møte coronaviruset i Norge. Blant kommunene er Rennebu og Oppdal.

– Mange leverandører opplever problemer med å krysse kommunegrensene, noe som fører til forsinkelser eller stans i aktiviteten.

En rekke kommuner, blant dem Tromsø, Alta og Bodø, har brukt smittevernloven til å innføre lokale særregler. Begrunnelsen har vært et behov for å unngå smittespredning, som vil kunne overbelaste helsevesenet lokalt.

– Av smittevernfaglige hensyn vil vi holde oss til karantene for dem som kommer sør for Nordland. Det er fremdeles økning i antall smittetilfeller i Trøndelag og sørover, sier Fauske-ordfører Marlen Rendall Berg (Sp) til NRK.

Hun håper andre kommuner i nord vil følge samme praksis som Fauske. Hun får støtte fra Tromsø som heller ikke vil endre på sine lokale regler og retningslinjer.

– Vi vil ha mindre trafikk til Tromsø fra sør for Dovre. Vi vil heller ikke risikere å utfordre kapasiteten på UNN. Det er et sykehus for hele landsdelen, og det må vi ta vare på, sier Tromsø-ordfører, Gunnar Wilhelmsen (Ap).

(©NTB)

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments