Hopp til hovedinnhold
Statsminister Erna Solberg og helse- og omsorgsminister Bent Høie orienterer om det videre arbeidet med å håndtere koronavirusutbruddet i Norge, og konsekvensene av det.
Statsminister Erna Solberg og helse- og omsorgsminister Bent Høie orienterer om det videre arbeidet med å håndtere koronavirusutbruddet i Norge, og konsekvensene av det. FOTO: Heiko Junge / NTB scanpix

– Skaff dere gode spill - men bli hjemme:

Erna avlyste hyttepåska

Regjeringen viderefører krisetiltakene mot koronaviruset til 13. april. Skoler og barnehager blir stengt til over påske, og hytteforbudet videreføres i påska.

Statsminister varslet på en pressekonferanse tirsdag ettermiddag at skoler og barnehager blir stengt til 13. april for å slå ned koronaepidemien i landet. Også hytteforbudet videreføres.

I løpet av påske vil det bli gjort en ny vurdering av tiltakene om en skal videre, myke opp eller stramme til tiltakene.

Tirsdag ettermiddag var det 2566 smittede i Norge. 193 er innlagt på sykehus, 51 på intensiv. Så langt har Norge hatt 12 dødsfall som følge av koronaviruset.

Folkehelseinstituttet mener Norge er i fase to, rett før starten av hovedbølgen i epidemien.

Helseminister Bent Høie gjentok at vi må følge de enkle rådene om hygiene:
Vaske hendene, hoste i albuen, holde avstand til andre utenfor egen familie.

Hytteforbudet regjeringen har innført videreføres også:

– Det vi ikke trenger nå er hjelpekorps som må redde folk som brekker beinet i skibakken eller hyttefolk som får hjerteinfarkt. Ønsket fra hyttekommunene var tydelig om at de vil ta vare på egne innbyggere, sa Erna Solberg under pressekonferansen. Hun la til at regjeringen skal jobbe videre med hytteforbudet.

På spørsmål om hvilket råd hun hadde til de som gjerne vil på hytta i påska, svarte statsministeren:

– Skaff dere noen gode spill, lat som dere er på hytta, men bli hjemme.

Solberg fikk tirsdag råd fra Helsedirektoratet om at alle de drastiske smitteverntiltakene fortsetter, inkludert stenging av skoler og barnehager

– I dag er målet vårt å slå ned koronaepidemien så langt vi kan, sa helsedirektør Bjørn Guldvog.

Om lokale koronaregler, som blant annet Oppdal og Rennebu har innført, sa Solberg.

– Vi jobber med spørsmålet, og mener kommunene kan ha egne smitteverntiltak, sa Solberg og mente det var viktig å balansere smitteverntiltak og ta vare på næringsliv.

Noen av de viktigste tiltakene som videreføres til og med 13. april 2020:

 • De strenge hygienetiltakene fortsetter. Folk må holde fysisk avstand til hverandre, ha god håndhygiene og hoste i papir eller albuekroken.
 • Ute i det offentlige rom, bør folk ha minst en meters avstand til andre mennesker. Når man er ute, bør man ikke være mer enn fem personer sammen i gruppe – med unntak av de som er i familie eller i samme husstand.
 • Innendørs bør folk ha minst to meters avstand til hverandre, men det gjelder ikke de som er i familie eller i samme husstand.
 • Alle landets barnehager, barneskoler, ungdomsskoler, videregående skoler, høyskoler og universiteter og andre utdanningsinstitusjoner holder stengt.
 • Barnehagebarn og barn på småskoletrinnet med foreldre som har samfunnskritiske funksjoner, fortsetter å få et tilbud i sin barnehage og skole.
 • Reglene om karantene og isolasjon etter kontakt med smittede (smittekarantene) videreføres. Dersom du har vært i nær kontakt med noen som har fått påvist koronavirus, skal du være i karantene i 14 dager. Dersom du har vært på utenlandsreise skal du være i karantene i 14 dager fra den dagen du kom hjem. Dersom du har fått påvist eller testes for koronavirus, må du isoleres. Det betyr at du må holde deg hjemme hele tiden og ikke gå ut. Dersom testen er negativ, skal du fullføre karanteneperioden.
 • Reglene for karantene ved innreise til Norge fra utlandet (reisekarantene) videreføres med de unntak og presiseringer som gjelder i dag.
 • Reglene om bortvisning av utenlandske statsborgere som ikke bor eller jobber i Norge ved grensen videreføres, med de unntak og presiseringer som gjelder i dag.
 • Grensekontrollen på indre Schengen-grenser forlenges.
 • Helsepersonell som jobber med pasientbehandling forbys å reise til utlandet. Forbudet gjelder både tjenestereiser og privatreiser, foreløpig ut april 2020.
 • Kulturarrangementer, idrettsarrangementer og organisert idrettsaktivitet både innendørs og utendørs er forbudt.
 • Alle virksomheter i serveringsbransjen, med unntak av serveringssteder der det foregår servering av mat, det vil si kantiner og spisesteder som kan legge til rette for at besøkende kan holde minst 1 meters avstand, holdes stengt.
 • Servering av mat skal ikke skje som buffet. Serveringsbransjen omfatter restaurant, bar, pub og uteliv.
 • Treningssentre, svømmehaller, badeland og liknende holder stengt.
 • Virksomheter som tilbyr frisørtjenester, hudpleie, massasje og kroppspleie, tatovering, hulltaking(piercing) og liknende holder stengt.
 • Forbudet mot opphold på hytter/fritidseiendommer opprettholdes.
 • Alle landets trafikkstasjoner holder stengt.
 • Kollektivtransporttilbudet opprettholdes.
0 Comments
Inline Feedbacks
Vis alle kommentarer