Generalsekretær Audun Bringsvor i Norsk Hyttelag.
Generalsekretær Audun Bringsvor i Norsk Hyttelag. FOTO: Leif Mange Flemmen

Ber om at hytteforbudet oppheves:

Foreslår strenge hytteregler

Hytteeierlag vil oppheve hytteforbudet i påska – og istedet innføre en rekke krav for de som velger å dra på hytta.

I dag vil norske myndigheter avklare hvilke tiltak de vil iverksette framover for å stoppe spredningen av koronasmitten. Ett av tiltakene som har skapt voldsom debatt er innføringen av et forbud mot å dra på hytta.

Regjeringen har i en forskrift åpnet for å gjøre unntak for familier som har én smittet i hjemmet, da kan resten av familien dra på hytta.

Norsk Hyttelag, som skal ha 10.000 medlemmer, provoserte mange før helga med sitt utspill om at hytteforbudet måtte oppheves til påske.

Flere hyttekommuner i Norge, blant annet Oppdal og Rennebu, har innført strengere forskrifter enn regjeringen og lagt ned forbud mot overnatting for utenbygdsboende.

Siden fredag har generalsekretær Audun Bringsvor i Norsk Hyttelag fått støtte, også fra folkehelseinstituttets Preben Aavitsland som mener det er bedre at hyttefolk drar på fjellet enn at de blir igjen i byen og samles der.

Nå kommer Norsk Hyttelag med et innspill til regjeringen om hvordan en kan tillate en viss grad av hyttepåske.

– Ingen tar skade av at friske folk reiser på hytta, sier Bringsvor i en pressemelding. Tirsdag sendte Norsk Hyttelag et brev til helseminister Bent Høie med forslag til løsninger.

Der foreslår Norsk Hyttelag følgende krav til hytteeiere:

  • Hyttegjester må returnere hjem umiddelbart om de merker symptomer på forkjølelse, influensa eller andre sykdommer.
  • Det skal være helårs adkomst til hytta.
  • Det skal alltid være både et transportmiddel og en sjåfør tilgjengelig under hele oppholdet.
  • Alle som oppholder seg på hytta skal være fra samme husstand. Det bør ikke være tillatt å samle storfamilien på hytta med familie fra ulike deler av landet.
  • Alle innkjøp for hele oppholdet skal være gjort på forhånd.
  • Transporten til og fra hytta skal skje direkte og uten stopp underveis.
  • Forbud mot aktiviteter som gir økt risiko for personskade, som toppturer.
  • Det ikke skal være lov å oppholde seg på hytta i mer enn 6 døgn.

Ifølge Bringsvor vil forslaget redusere belastningen på hyttekommunene ved å fordele trafikken gjennom påsken.

– Slik unngår vi at alle er på hytta samtidig, og vi reduserer også risikoen for lange bilkøer til og fra, sier han og mener det er mye folkehelse i en tur på hytta.

Han fikk mandag støtte fra smittevernekspert Preben Aavitsland ved Folkehelseinstituttet som mener det er bedre at folk reiser på hytta enn å samles i byen.

Adele Matheson Mestad i Norges institusjon for menneskerettigheter  hevder at hele hytteforbudet er ulovlig. Sivilombudsmann Hanne Harlem kritiserer at forskriften er gjennomført uten at den har vært gjenstand for høringer.

En annen aktør, Norsk Hytteforbund, har foreslått at folk må kunne få dra på hytta om de fraskriver seg retten til helsehjelp. Den svenske WHO-rådgiveren og smitteverneksperten Johan Giesecke har uttalt at det norske hytteforbudet bare er tull, mens Frp-leder Siv Jensen tirsdag ba regjeringen «utvise fleksibilitet» rundt hytteforbudet, særlig mot påske.

Arne Holte, som er professor emeritus i helsepsykologi og tidligere assisterende direktør i Folkehelseinstituttet (FHI), mener på sin side at hytteforbudet er helt riktig.

Forrige helg var det 43.000 turister i Hallingdal trass i at myndighetene hadde frarådet dette. Det bor halvparten så mange fastboende i dalen.

– Selv om bare en bitte liten andel ble syke, ville det fått helsetjenesten der til å bryte sammen, påpeker han.

Vennligst Logg inn for å kommentere
1 Kommentartråd
0 Svar
0 Følgere
 
Kommentar med flest reaksjoner
Mest populære kommentartråd
1 Kommentarforfattere
ARNE DØRUM Siste kommentarforfattere
nyeste eldste mest reagert på
ARNE DØRUM
Member
ARNE DØRUM

Bringsvor har ingen medlemmer. Laget er et AS med en ansatt – Bringsvor! Sier sjøl at han representerer 600.000 hytteeiere. Han må ikke få mer presse –