Overlege Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet.
Overlege Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet. FOTO: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

– Trolig bedre med folk i fjellet enn i byparker, mener smittevernekspert:

Ga ikke råd om hytteforbud

Smittevernoverlege Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet mener det trolig ville vært bedre smittevern å ha folk på hytta enn i parker i byene.

Regjeringen kunne lempet på hytteforbud, reiserestriksjoner og grensetiltak uten at antall smittede i Norge ville øke nevneverdig, mener overlege ved FHI.

Smittevernoverlege Preben Aavitsland sier til Dagens Næringsliv at hytteforbudet ikke er basert på faglige råd fra Folkehelseinstituttet (FHI), og at det ikke har noe med smittevern å gjøre.

– Helseministeren har forklart at forbudet ble innført for å hindre at helsetjenesten i store hyttekommuner ble overbelastet. Dette er ikke en beslutning Folkehelseinstituttet har vært involvert i. Dette er avveininger som beslutningstakerne må gjøre, sier Aavitsland.

– En smittevernfaglig vurdering tilsier kanskje at det kan være nyttig å ha flere folk i fjellet enn i parker i byene hver helg, sier han.

Oppdal og Rennebu kommuner har i helga skjerpet inn hytteforbudet ytterligere ved at det ikke gis unntak fra forbudet for familier som har en smittet i hjemmet. Da kan det ifølge forskriften åpnes for å dra på hytta for resten av familien.

Oppdal og Rennebu har nedlagt totalforbud for overnatting i kommunen for utenbygdsboende – forbudet gjelder i første omgang fram til førstkommende lørdag.

Vennligst Logg inn for å kommentere