dalemaskin
FOTO: Dale maskin AS

Dale maskin har tråkket opp skiløyper i sju måneder denne vinteren:

– Dette er unikt

Entreprenør Arnt Erik Dale forteller om flotte forhold og mye folk i løypene.

– Det er upåklagelig vær, og nå begynner det å bli varmegrader hele døgnet, sier entreprenør Arnt Erik Dale til Radio E6. De siste fjorten dagene har det vært kuldegrader hver natt.

Egentlig var skiløypesesongen over 2. mai, men nå er de igang igjen.

– Det er sjelden det er skiløyperapport i slutten av mai, humrer han. Men det er det i år.

Han sier løypene var like fine nesten, ennå, som de var første mai-helga. Kuldegradene har bevart dem.

– Vi kjørte en runde på torsdag (Kristi Himmelfartsdag) og tråkket løyper rundt Skaret og fjelløypene med porten, Solløype og Lundalen, det var et populært tiltak.

– Vi så på bilder i Adresseavisen at brøytestikkene så vidt stikker opp, det betyr at det er veldig mye snø?

– Det spesielle er at vi allerede har trukket dem opp en gang, så det er mer snø enn det tyder på. Stikkene er 1meter og 80 centimeter, og det er ikke alle som har tint fram, engang. Vi har registrert at noen er helt borte, og alle er som sagt trukket opp i vinter. Denne snøen vil nok vare til langt ut i juni.

LES OGSÅ: Se forskjellen fra i fjor

Han legger til at varmegradene raskt endrer gode forhold nå. Selv var han på Storhornet torsdag, og da han gikk oppover gledet han seg til å kjøre ned igjen.

– Men det regnet på toppen, og det ble sugeføre ned igjen, jeg måtte omtrent gå i klassisk-stil ned de bratteste bakkene. Jeg som gledet meg til å kjøre ned; det ble jeg lurt for.

Det var Skisporets venner med Bjørn Ove Ansnes i spissen som ønsket tråkkinga denne helga.

– Plutselig ønsker de tråkking i pinsehelga, så vi kan ikke love at dette var siste gang i år. Det begynner å bli en lang nok sesong nå, vi har tråkket løyper i sju måneder! Det er unikt, det, da. Men ønsket var jo å gjøre et framstøt mot hyttefolket som ikke fikk være her i påska. Og det var mye glede over at det ble skiløyper nå. Det var heftig med folk i sporet, dette var et godt påfunn.

Han tror likevel det nærmer seg slutten.

Økende nattevarme, kombinert med lite tele i bakken tærer på snøen.

– Skorpa oppå fordufter når varmegradene begynner å tine på det, da blir det nok slutt på herlighetene.

– Men forholdene for toppturer vil nok vare langt utover sommeren.

Dra i bildet under for å se forskjellen på snømengdene på Gjevilvasshytta 20. mai i fjor og 20. mai i år. (Les artikkelen med fotograf Eskil Følstad på lenken over.)

Dette bildet er tatt samme dag, med ett års forskjell. Skli markøren over bildet for å se den store forskjellen. Det er Eskil Følstad i TT som har tatt bildet, og OPP har laget grafikken.

Vennligst Logg inn for å kommentere