Øyvind Melhus møtte kommunelege Kirsten Vikan Opdahl utenfor skolen da 1. til 4.trinn åpnet 27.april.
Øyvind Melhus møtte kommunelege Kirsten Vikan Opdahl utenfor skolen da 1. til 4.trinn åpnet 27.april. FOTO: Per Roar Bekken

Regjeringen vil åpne hele grunnskolen fra 1. til 10.trinn neste uke:

– Vil bruke uteområdene mye

Statsministeren vil åpne skolene neste uke, og i Oppdal ønsker rektorene elevene velkomne. – De har vært tålmodige, sier Øyvind Melhus ved Aune barneskole.

Statsminister Erna Solberg informerte onsdag i et i lukket møte på Stortinget om at planen er å åpne skolene for alle klassetrinn.

Den endelige beslutningen først tas i regjeringskonferansen i dag klokken 13. Da skal de nye smittetallene fra FHI bli lagt frem.

Ifølge TV 2s kilder sa statsministeren at det legges opp til en åpning for alle elever fra 1.–10. trinn allerede til uken.

Rektor Øyvind Melhus ved Aune barneskole sier til OPP at skolen vurderer det slik at elevene som går i 5.- 7. trinn skal ha like god plass som elevene som allerede har startet på skolen.

1.- 4. trinn startet allerede 27. april, og har benyttet store deler av skolen fordi alle gruppene er delt inn med maks 15 elever. Når samtlige elever skal tilbake blir det trangt.

– Vi vil bruke uteområdene mye, forklarer han.

Hovedstrukturen vil være slik at elevene skal være halve dagen ute og halve dagen inne. Gruppene bytter ved lunsj, og da vil skolen rengjøres imellom.

– Vi har en kladd klar, men vi skal ha rektormøte fredag morgen, og da vil vi bli enige om hvordan vi løser det, sier han.

Det vil gå ut informasjon til alle foreldrene om de nye rutinene, som vil gjelde hele skolen, fra 1. til 7. klasse.

Kald start

Når det gjelder skolestart neste uke, er det ikke de beste værmeldingene skoleelevene kan se fram til. Adressa skriver at kuldeperioden som kommer nå, er den kaldeste i mai på 65 år.

– Det får være åpent til etter rektormøtet fredag morgen hvordan oppstarten blir, sier han. Så langt er signalet at skolene åpner neste uke, men det er ikke sagt «mandag».

Men elevene ønsker rektoren iallefall varmt velkommen.

– De er veldig velkomne. De har jammen hatt en bra utholdenhet, og det har lærerne også, sier Melhus.

Lærerne er glade for å starte på jobb igjen, og nå er de delt opp i faste grupper med elevene sine, de også.

– Det er nok mindre sosialt enn det var før, men det fungerer greit, sier han.

Rektor Håvard Melhus ved Oppdal ungdomsskole hadde ikke rukket å se på nyheten da OPP var i kontakt med ham torsdag, siden han var opptatt i møter.

Han sier skolen har sett på forskjellige scenarier for skoleåpningen, og at det er bra med plass på ungdomsskolen, som er dimensjonert for 320 elever. I dag er det 226 elever ved skolen.

Rektor Kjell Jørstad Braut ved Midtbygda skole sier til OPP at de har vært forberedt på skoleåpningen.

– Her er det meste klart når det gjelder planer, sier han, og forteller at de har omdisponert arealene og tar i bruk spesialrom som klasserom nå framover.

Tiltakene kan vare lenge

– Vi bruker alt av plass, og har ikke noe ledig utover det. Det går mest utover de praktisk-estetiske fagene, men elevene skal få et opplæringstilbud, og vi skal ivareta det meste, det er viktigst, sier Braut.

I tillegg har elevene friminutt til forskjellig tid.

– Hvor lenge kan dere drive på denne måten?

– Vi lager tiltak nå som vi kan ha i 2020. Den dagen det blir snø er det nok utfordrende på en annen måte, men det er heldigvis en stund til, sier Braut, og mener høst-snø, ikke vårsnøen som kommer nå til helga.

Rektor Øyvind Melhus ved Aune barneskole har plass til 420 elever, og skolen har akkurat 420 elever nå. Han har ikke mye ekstra plass å spille på når vinteren kommer, i neste skoleår.

– Jeg har tenkt på det noen uker nå, og lurt litt på hvordan det skal bli om dette fortsetter, sier han.

Hør mer om skolestarten på Radio E6 fredag.

0 Comments
Inline Feedbacks
Vis alle kommentarer