Gjevilvasshytta med Gjevilvatnet i bakgrunnen.
Gjevilvasshytta med Gjevilvatnet i bakgrunnen. FOTO: Jonny Remmereit, TT

Trollheimshytta og Gjevilvasshytta i finalen:

Kan vinne nasjonal hyttekåring

To av Norges fineste betjente turisthytter ligger i Trollheimen – nå kan du stemme fram Gjevilvasshytta som Norges fineste turisthytte.

Nå skal den aller fineste turisthytta i landet kåres. Blant de 15 finalistene for betjente hytter finner vi Storerikvollen i Sylan, Trollheimshytta og Gjevilvasshytta i Trollheimen.

Det er DNTs friluftsmagasin Fjell og Vidde som har lansert konkurransen som skal kåre Norges fineste DNT-hytte. Siden konkurransen ble lansert, har mange hundre nominasjoner blitt foreslått på mail, Facebook og Instagram.

Nå har en jury plukket ut finalekandidatene, og fjell- og turfolk oppfordres nå til å stemme. Finalistene er delt inn i to kategorier; 15 finalister er betjente hytter, og 15 finalister er selv- eller ubetjente hytter.

– Det er stor stas at tre av våre hytter er med i finalen, sier Frode Støre Bergrem, daglig leder i Trondhjems Turistforening (TT).

Gjevilvasshytta er et fredet bygg fra 1819, og det eldste tømmeret kan dateres tilbake til 1739, og er landets eldste bygning som er benyttet som turisthytte. Hytta er en del av den populære fotturen Trekanten i Trollheimen.

Trollheimshytta er også en del av Trekanten og var TTs første turisthytte i fjellet og dermed den første DNT-bygde turisthytta i denne fjellheimen. 11. juli 1890 ble hytta innviet, den gang under begrepet «hytten i Folddalen». Trollheimshytta er bygd ut mange ganger, men den første hytta er beholdt slik den var fra opprinnelsen av og inngangsdøra er den samme i dag som den gang.

Den første turisthytta på Storerikvollen ble satt opp allerede i 1897 og er kjent for sin unike arkitektur og sitt særpregede miljø.

– Disse hyttene er på mange måter fjellets arvesølv. Det er derfor ikke overraskende at disse tre hyttene er med når Norges fineste turisthytte skal kåres, sier Bergrem som håper de tre trønderfavorittene får mange stemmer.

Her kan du stemme fram Gjevilvasshytta!

Avstemmingen foregår fram til 1. august og i septemberutgaven av Fjell og Vidde offentliggjøres de to vinnerhyttene som blir kåret av turfolket selv.

Finalehyttene

Sota Sæter, Breheimen
Tungestølen, Breheimen
Glitterheim, Jotunheimen
Fannaråkhytta, Jotunheimen
Fondsbu, Jotunheimen
Skogadalsbøen, Jotunheimen
Gjendebu, Jotunheimen
Stranddalen turisthytte, Ryfylkeheiane
Litlos, Hardangervidda
Rauhelleren, Hardangervidda
Bjørnhollia, Rondane
Grimsdalshytta, Rondane
Storerikvollen, Sylan
Gjevilvasshytta, Trollheimen
Trollheimshytta, Trollheimen

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments