NYE HØGMO: Slik kan den nye barnehagen bli seende ut
NYE HØGMO: Slik kan den nye barnehagen bli seende ut FOTO: Kvadrat arkitekter

Bygg- og anleggsleder kritisk til å sette barnehageutbygging på vent:

Mørke skyer i horisonten?

Leder for bygg og anlegg i Oppdal næringsforening er i dette debattinnlegget kritisk til at Oppdal kommune setter barnehageutbygging på vent. «Det er nå det er viktig at det offentlige opprettholder aktiviteten.», skriver Henrik Vaagen.

Siden mars har landet mer eller mindre stått på hodet. Reiseliv, restauranter, frisører, tannleger med flere fikk det harde støtet umiddelbart. Og for flere kommer det en høst med usikkerhet.

Bygg og anlegg har stort sett holdt hjulene i gang over hele landet, også her i regionen. Umiddelbart ble enkelte store prosjekter satt på vent, men ellers har vi ikke sett mye til frafall av prosjekter her på Oppdal. Heller tvert imot, det er større aktivitet enn noensinne. I Oppdal sentrum har det vært byggeprosjekter for 1/2 milliard kroner.

Utfordringene med korona er håndtert på hver enkelt byggeplass, og i det store bildet har driften gått som normalt.

Nå kan det se ut som at det er noen mørke skyer i horisonten. Adresseavisen kunne melde om 7500 arbeidsledige innen bygg og anlegg. 1/3 av næringen blir uten arbeid. Så legger Oppdal kommune ny Høgmo Barnehage og utvidelse av Pikhaugen barnehage, på vent.

Kriser i bygg og anlegg har ikke slått så hardt ut på Oppdal, vil noen si, her har det alltid vært aktivitet. Men når kommunen stanser utbygging av barnehager, som igjen skal legge til rette for at folk vil flytte hit, ringer det alarmklokker.

Næringslivet, utbyggere og tilflyttere får et indirekte varsel om at nå må vi stoppe opp og vente litt. Sammen med flomrapporten som rammer Oppdal sentrum, er dette en alvorlig situasjon Oppdal står i. Og det i en tid hvor positiviteten og aktiviteten er på topp!

Det vil, eller det må, komme krisepakker fra det offentlige, øremerket bygg og anlegg. Derfor er det svært viktig at Oppdal kommune er fremoverlent og sikrer sine prosjekter når den tid kommer. Det vil være vanskelig når prosjektene ligger i en skuff. Det er nå det er viktig at det offentlige opprettholder aktiviteten. For å ta en sammenligning: det behøves ca. 15-20 nye hytter for å erstatte aktiviteten av det en ny Høgmo Barnehage medfører.

Bygg og anlegg i Norge vil rammes av korona. Vi rammes bare litt senere enn hva det gjorde for de med direkte konsekvenser i mars. Så er spørsmålet hvor hardt det slår på Oppdal.

Henrik Vågen, leder Bygg & anlegg, Oppdal Næringsforening

0 Comments
Inline Feedbacks
Vis alle kommentarer