Flyktninger på flukt vekk fra brannene i Moria-leiren på Lesvos.
Flyktninger på flukt vekk fra brannene i Moria-leiren på Lesvos. FOTO: AP

Økt lokalt engasjement for å hjelpe brann-rammede flyktninger på Lesvos:

Ber regjeringen redde flere fra Moria

Oppdal KrF ber sin egen barne- og familieminister om å gå i spissen for å hjelpe flere kriserammede flyktninger bort fra den brannherjede Moria-leiren på Lesvos. 50 er nok mener statsministeren.

Moria-leiren ble denne uken herjet av brann, 13 000 migranter mistet det lille de hadde og ble drevet ut i gatene på den greske øya Lesvos.

Flere har tatt til orde for at Norge må åpne grensene for migranter fra øya, men regjeringen står steilt på at det ikke er aktuelt å ta imot flere enn 50.

– Jeg mener at når vi nå tar 50 fra Moria, så bidrar vi til den europeiske solidariteten, sa statsminister Erna Solberg (H) i en pressekonferanse etter fredagens landsmøte.

Oppdalingen Kine Berg, som selv har jobbet som frivillig i Moria-leiren mener Norge kan ta imot langt flere. I Radio E6 torsdag kom hun med en instendig oppfordring til Oppdal og Rennebu om å hjelpe flyktningene.

Samme dag varslet ordfører Geir Arild Espnes i Oppdal at kommunen er beredt på å ta imot 30.

Torsdag gikk et enstemmig kommuenstyre i Rennebu inn for å ta imot ti flyktninger, bekrefter ordfører Ola Øie overfor Radio E6. Det er samme antall flyktninger som kommunen allerede har åpnet opp for i år, men så langt har det ikke vært behov for kapasiteten fra sentralt hold.

– Vi er vant med å stille opp for hverandre i distriktet, kommenterer Øie.

Nå oppfordrer KrF og KrFU i Oppdal sin egen barne- og familieminister, partileder Kjell Ingolf Ropstad,  til å sette seg i førersetet, og sørge for en redningsaksjon på linje med «De hvite bussene» som fraktet fanger ut fra tyske konsentrasjonsleirer etter Andre verdenskrig:

«Oppdal KrF ber om at KrF sentralt, med vår barne- og familieminister i spissen, går i bresjen for å sette opp «hvite busser», som kan redde barnefamilier i en fortvilt situasjon», heter det i oppropet som kan leses i sin helhet lenger ned i teksten.

Oppropet som undertegnet Elias Morken for ungdomspartiet og Heidi Pawlik Carlson på vegne av moderpartiet,  skriver at Norge som verdens rikeste land «med en kristen og humanistisk bakgrunn og livsgrunnlag er forpliktet til å yte hjelp», og oppfordrer også andre lokallag til å komme med tilsvarende initiativ.

Her er hele oppropet:

Det er katastrofe i Morialeiren!

I en overfylt flyktningeleir er mer enn 15.000 mennesker, mange av dem mindreårige barn, rammet av en krise. Det lille de hadde av jordiske verdier har brent opp. Nødvendigheter som er avgjørende for at de kan leve videre, er borte. Her er det mennesker med en uendelig verdi både for Gud og mennesker.

Vi er både i stand til å hjelpe, og vi kan!

Oppdal KrF ber innstendig om at KrF tar ansvar og går i spissen for å hjelpe de kriserammede flyktningene i Hellas. Vi i verdens rikeste land, med en kristen og humanistisk bakgrunn og livsgrunnlag, er forpliktet til å yte hjelp.

Ordførere rundt om i landet har signalisert at de har plass, ressurser og mulighet til å ta imot familier med mindreårige barn.

Oppdal KrF ber om at KrF sentralt, med vår barne- og familieminister i spissen, går i bresjen for å sette opp «hvite busser», som kan redde barnefamilier i en fortvilt situasjon.

Oppdal KrF utfordrer andre lokallag fra KrF om å ta lignende initiativ overfor vårt parti med bønn om hjelp for mennesker i krise.

Med vennlig hilsen

Oppdal KrFU , v Elias Morken, leder

Oppdal KrF, v Heidi Pawlik Carlsson, leder 

0 Comments
Inline Feedbacks
Vis alle kommentarer