Været

Det blåste kraftig på toppen av Storhornet.

Orkan i vindkastene i Oppdal:

Her blåste det 137 km/t!

  1. oddvar magne skjørstadmo For 1 måned siden

    Når en luftmasse skal passere over et høydedrag/fjell eller lignende, så vil den få større fart fra A til B, enn om luft... Vis mer Når en luftmasse skal passere over et høydedrag/fjell eller lignende, så vil den få større fart fra A til B, enn om luftmassen skulle fra A til B i rett linje. Derfor er det kraftigere vind over en fjelltopp, enn etter ei jevn flate. Jfr. en flyvinge, som har buet overflate. Lufta vil gå fortere på oversiden , enn på undersiden, der vil det oppstå et undertrykk som vil få vingen og dermed flyet til å fly. Og ved å øke hastigheten til det dobbelte, så vil undertrykket og dermed "løftet" øke fire ganger.(øker med kvadratet av farten). Hvis en er på fjelltur, så er det ei veldig dårlig løsning å sette opp telt oppe på en fjelltopp. På Oppdal sentrum så har vi et fenomen som kalles "våttahaugvind". Det er fordi sørøstvind får fart over fjella i sørøst og treffer baksida av Sissihø og Almannberget og blir presset opp, for så å falle ned i le, mot Oppdal sentrum. Lufta blir revet opp i hvirvler(turbulens) som treffer bakken med voldsom kraft.

  2. Odd Nyberg For 1 måned siden

    Synes også det er latterlig at journalister ikke stusser på såkalte konsekvensrapporter som utreder trafikkulykker 2022 ... Vis mer Synes også det er latterlig at journalister ikke stusser på såkalte konsekvensrapporter som utreder trafikkulykker 2022 til 2061. Det nærmest jubles over reduksjon i totale ulykkeskostnader fra 115,3 til 114,4 mrd i 40-års perioden. 1 % reduksjon... Konklusjon : 900 millioner spart..... Hva med feilmarginer ? Så Statens Vegvesen vet hvordan bilkjøring fungerer i 2060 ? Håndboka som brukes er så gammel at den ikke ikke inneholder dagens fartsgrenser engang. Hvorfor ikke doble til 1,8 mrd spart neste 80 år ? Istedet for denne Statens Vegvesen håndbok, burde det benyttes faktiske tall fra andre ombygde strekninger til 4- felts veg.

Legg inn kommentar
NÅ RYKER SPARKFØRET: Den siste tiden har det vært fint stabilt sparkføre i sentrum. Ikke lenger nå.

Varmerekorder i februar:

4,4 grader varmere enn normalt

Fra toppen av Hovden søndag formiddag.

Åpnet Ådalen:

Bader i sol

STÅR PÅ: Dale maskin jobber på spreng med snøen for å ha klar skiløyper til helgeutfarten

Lykkelige entreprenører jobber for å få til skiløypene:

Drukner i snø

  1. oddvar magne skjørstadmo For 3 måneder siden

    Jeg måket snø første gang fra kl 1200 på dagen i går mandag, andre gang, fra kl 2100 om kvelden. Begge gangene så hadde ... Vis mer Jeg måket snø første gang fra kl 1200 på dagen i går mandag, andre gang, fra kl 2100 om kvelden. Begge gangene så hadde det kommet i allefall 20 cm. Det skulle bli i underkant av en halv meter med snø i løpet av 9 timer, i underkant av et halvt døgn.

Legg inn kommentar